<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32468" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вие ги хващат...

Валери Симеонов се извини на майките по настояване на коалицията

24 Октомври 2018
0 15342

“По настояване на коалиционния съвет, поднасям извиненията си на всички, които са се обидили или се почувствали обидени. Не е нужно да се аргументирам", обяви вицепремиерът Валери Симеонов в сряда сутринта след проведено спешно извънредно заседание на коалиционния съвет с премиера Бойко Борисов.

 

Той допълни, че управляващите са обсъдили въпроса, свързан с медийната капания по повод неговото изявление и протестите пред Министерския съвет. Извинението му очевидно е плод на натиска на неговите партньори във властта, а не искрен акт. Минути преди да поднесене извинението си, пред БНТ Симеонов каза, че не смята да се извинява, защото от него не се иска това, а оставка.

 

Той сам обясни, че дори да се извини, ще има съмнения за искреността му. Протестиращите също обявиха, че не искат извинение от Симеонов, а оставката му.

 

"Не е нужно да се аргументирам какво е моето отношение към децата-инвалиди и към хората с увреждания, защото съм потърпевш в това отношение в моето семейство. Винаги съм помагал на такива хора с каквото мога", каза Валери Симеонов.

 

Ето дословно и самото изказване на вицепремиера, което предизвика протестите и исканията за оставка на вицепремиера:

 

„Този закон (за хората с увреждания) беше започнат като опит да се угоди на една група КРЕСЛИВИ ЖЕНИ, които спекулираха с децата си,манипулираха общество, изкарвайки на пек и на дъжд тези УЖ БОЛНИ ДЕЦА без грам майчинско чувство и грижа за тях.Просто ги използваха по най-безсъвестен начин като инструмент за постигане на техните чисто материални цели“.

 

Няколко пъти след това Симеонов потвърди, че стои зад всяка своя дума. Партията му НФСБ обясни, че скандалът около изказването му е плод на лъжлива медийна кампания, защото вицепремиерът не поставял под съмнение състоянието на децата с увреждания. Веднага след това изказване, премиерът Бойко Борисов се извини от името на цялото правителство, но отказа да поиска оставката на Сименов, за да не се разпадне конструкцията на управлението.

 

Оставката на Симеонов обаче бе поискана от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Накрая Красимир Каракачанов (ВМРО) подкрепи Валери Симеонов, за да не се разпадне управлението. Конфликтът на вицепремиера Валери Симеонов с протестиращите майки на деца с увреждания измести като първа точка на дневния ред на парламент вота на недоверие срещу правителството.

 

Докато той се извиняваше в Министерския съвет на обидените от думите му, част от опозицията поиска да бъде привикан в Народното събрание и да даде обяснение. БСП внесе предложението за изслушването, но то беше подкрепено от едва 92 депутати срещу 122 “против“ и 14 въздържали се. ДПС също не гласуваха “за” с коментар, че ще напуснат залата, ако в нея бъде допуснат “един циник”.

 

“Час по-скоро вицепремиерът Валери Симеонов трябва да си отиде, той е воденичен камък на шията и на ГЕРБ, и на страната. Вариантите са няколко: или си отива един вицепремиер, или си отива цяло правителство, или позорът е за цялата държава. Ако той не си отиде от властта, ние от ДПС ще предприемем последващи политически действия, за да защитим демокрацията”, се казва в декларация на ДПС, прочетена от лидера Мустафа Карадайъ.

 

Борис Ячев от “Обединени патриоти” призова тези, които искат да вземат отношение към проблемите на хората с увреждания, да го направят в петък, когато ще се гледат законопроектите, свързани с тях. “Проблемите им не са били решавани през годините, включително и през мандатите на БСП“, каза Ячев.

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции