<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28472" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Боян Петров п...

Васил Гюров и Камен Алипиев подкрепиха протеста на журналисти от БНТ срещу Кошлуков

22 Януари 2018
0 3064

Днес пред сградата на БНТ се проведе протест с искане за оставка на програмния директор на телевизията Емил Кошлуков.

 

 

Тридесетина протестиращи посрещнаха с овации екипа на сутрешното културно предаване, който излезе на улицата и се присъедини към тях. На протеста дойдоха известният мореплавател Дончо Папазов, бившата шефка на Комисията по досиетата Екатерина Бончева, музикантът Васил Гюров и др.

 

Кадри на БНТ също подкрепиха събитието. Камен Алипиев-Кедъра от спортната редакция заяви пред събралите се репортери, че работи в националната телевизия още преди тя да се премести на "Сан Стефано". Тя е моят дом и е много неприятно някой да дойде и да повърне в хола ти, коментира той.

 

"Това е покушение срещу свободата на словото. Тук съм, за да подкрепя тези хора и да протестираме срещу погазването на свободата на словото. Това в слушалката е факт – да се обаждаш, да говориш защо, как, и да заплашваш", каза Васил Гюров.

 

На протеста дойде и продуцентът на "Денят започва с култура" Весела Петрова, също дългогодишен журналист от БНТ. "Знаете как се прави два часа жив ефир всеки ден. Работим и в събота и неделя, за да подготвим предаването за понеделник. А колкото до критиките, че то било на елитарен език, няма как да е друг при гостите, които каним", посочи тя.

 

Днес сутринта екипът на предаването излезе с декларация, в която разкри за безпрецедентна намеса и оказван натиск от страна на Кошлуков при гости и дискутирани теми. Самият той е поставил условие предаването да вдигне рейтинга си в срок от 2 седмици или екипът ще бъде сменен. "Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване", обявиха водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович.

 

За поставения от Кошлуков ултиматум към "Денят започва с култура" се разбра неофициално миналата седмица, в резултат на което известни творци и общественици реагираха във Фейсбук. Проф. Александър Кьосев призова да не бъде променяно предаването "Денят започва с култура", защото е "една от малкото останали автентични институции на българската култура". Той написа писмо до омбудсмана на телевизията Иван Такев и до СЕМ, което беше подкрепено от над 450 души, между които Александрина Пендачанска, Петър Кърджилов, Мануела Малеева.

 

Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че журналистите от "Денят започва с култура" трябва да представят доказателства, че ги е подложил на натиск. "Призовавам всеки, върху който е оказан натиск – спрян му е гост, свалена е тема, забранено е излъчване на материал, репортаж или цял брой на предаването, моментално да сезира СЕМ, а ако смята, че е по-тежко, защото свободата на словото е част от конституционните права, да сезира прокуратурата. Аз лично ще внеса сигналите вътре. Не е моя работа да се обяснявам, работа е на този, който го твърди, да представи доказателства. Смятате ли, че трябва да отговарям на всеки, който има някакво мнение за мен?", коментира по-късно Кошлуков.

 

СЕМ се заема със сигнала срещу Кошлуков

 

Съветът за електронни медии (СЕМ) се заема със сигнала от предаването "Денят започва с култура" срещу програмния директор на БНТ Емил Кошлуков. До СЕМ е изпратено и писмо, подписано от видни интелектуалци и публични личности като проф. Александър Кьосев, Александрина Пендачанска, Мануела Малеева и др., които се противопоставят на опитите да бъде променяно предаването чрез натиск от Кошлуков, защото е "една от малкото останали автентични институции на българската култура".

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции