<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29257" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Очаквайте: Ср...

Вдигнаха заплатата на шефа на НАП, ще получава повече заради постигнати постижения

21 Март 2018
0 8373

Министерският съвет определи на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите увеличение на основната месечна заплата с 10 на сто спрямо настоящия й размер.

 

РЕКЕТЬОРИ В НАП 4- УЧАСТНИК В ИЗНУДВАНЕТО РАЗКРИВА КАК РАБОТИ ПОРОЧНАТА СХЕМА И КОЙ КОЛКО ПАРИ ВЗИМА

 

Решението за вдигане на заплатата на шефа на НАП е заради водещия принос на ръководителя на приходната агенция за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2017 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги, обявиха от правителствената пресслужба.

 

РЕКЕТЬОРИ В НАП 3 – СПОРЕД НАП СКАНДАЛНИТЕ НИ РАЗКРИТИЯ ЗА РЕКЕТ НЕ СА ПРАКТИКА, А ИЗКЛЮЧЕНИЕ

 

СЛУЖИТЕЛИ НА НАП РЕКЕТИРАТ ТЪРГОВЦИ С БЕЗМИЛОСТНИ СХЕМИ

 

Галя Димитрова стана шеф на НАП през май миналата година, след като дотогавашният директор Бойко Атанасов стана зам.-министър на финансите.

 

Това се случва на фона на нашите разследвания за нагли рекетьорски схеми в НАП. В няколко репортажа ви разкриваме скандални подробности около рекетьорската схема на НАП. Към нас се обърна търговец с малък бизнес, който е отчаян от постоянното искане на подкупи. Мъжът има малка фирма, която се занимава с разнос на пловоде и зеленчуци. Той признава, че е бил жестоко рекетиран от данъчни. Всичко започва след като след ревизия му запорират банковите сметки по неясни причини.

 

Също така стана ясно, че НАП не успяла да събере близо 6 милиарда лева ДДС от ревизии за 17 години

 

По официални данни чрез ДДС измами се източват милиарди левове от бюджета. Националната агенция за приходите (НАП) признава, че несъбраният ДДС, установен с влезли в сила ревизионни актове за периода 1 януари 2000 г. – 31 декември 2017 г., е в размер на 5.79 млрд. лв.

 

Това алармира във вторник гражданско сдружение "БОЕЦ", което е получило информацията от изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова след подадено заявление по Закона за достъп до обществена информация.

 

"Общият размер към 1 януари 2018 г. на непогасената сума от ДДС, установена с влезли в сила ревизионни актове на НАП, издадени в периода от 1 януари 2000 г. до 31 декември 2017 г., е 5.79 млрд. лв.", посочва Галя Димитрова.

 

От думите й става ясно, че 5.39 млрд. лв. от общата сума са категоризирани като "трудно събираеми или несъбираеми вземания". "Това са задължения на лица, за които в резултат на проведеното проучване е установено, че не притежават активи/имущество, върху което да се насочи принудително изпълнение, или имат имущество на ниска стойност спрямо размера на публичния им дълг, или върху същото има предходни обезпечения/тежести в полза на кредитори с частни вземания, чиито размери надхвърлят стойността на имуществото", пише Димитрова.

 

От данните на НАП се вижда, че най-голяма е сумата на несъбраният ДДС от влезли в сила ревизионни актове през 2011 г. – 1.1 млрд. лв. През следващите години той се движи около 500-600 млн. лв. годишно, като в същото време общата сума на допълнително установените задължения при ревизии по всички видове данъци е към 1.7-1.8 млрд. лв. годишно. В справката на шефката на НАП се посочва още, че общата сума на установения при ревизии дължим ДДС за периода 1 януари 2000 г. – 31 декември 2017 г. е в размер на умопомрачителните 16.2 млрд. лв. Галя Димитрова посочва, че голяма част от тези задължения са в резултат от възлагане на ревизии от външни институции и прилагането на мерки за борба с данъчните измами, пише mediapool.bg.

 

Всъщност, шефката на данъчните се опитва да обясни, че когато ревизиите се възлагат от външни институции или като мярка за борба с измамите, обичайно се стига до установяване на огромни задължения, които на практика са несъбираеми. Целта била да се подпомогнат наказателните производства, образувани от прокуратурата.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции