<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56752" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Великобритания ще затвори вратите си за чуждестранни нискоквалифицирани и неговорещи английски работници

19 Февруари 2020
0 173

Великобритания ще затвори границите си за неквалифицираните работници и онези, които не могат да говорят английски, като част от основна реформа на имиграционните закони, които ще сложат край на ерата на евтината работна ръка в ЕС във фабриките, складовете, хотелите и ресторантите.

 

Разкривайки системата си от точки, правителството твърди, че ще последва уникалната възможност да поеме „пълен контрол“ над британските граници “за първи път от десетилетия” и да премахне „изкривяването“, причинено от свободата на движение в ЕС.

 

Лидерите в индустриите обаче незабавно обвиниха правителството в нападение над икономиката, предупреждавайки за „катастрофални“ последици свързани сус загуба на работни места и закриване на фабрики.

 

Лейбъристите и либералните демократи също осъдиха плановете на правителството, докато организацията Unison, която представлява здравните работници, заяви, че плановете „предвещават абсолютно бедствие за здравния сектор“.

 

 

Великобритания ще затвори вратите си за чуждестранни нискоквалифицирани и неговорещи английски работници

 

 

Въпреки това министрите твърдят, че изпълняват искания Брекзит от електората и твърдят, че е време бизнесът да се отърве от евтината мигрантска работна ръка.

 

В брифинг-документ от 10 страници, очертаващ новата имиграционна политика, се посочва следното:

 

• Границите на Обединеното кралство ще бъдат затворени за неквалифицирани работници, като всички мигранти ще трябва да говорят английски.

 

• Всеки, който иска да дойде в Обединеното кралство с цел работа, трябва да има оферта за работа с минимална заплата от 25 600 британски лири годишно, въпреки че границата на заплатата от 20 480 паунда ще бъде приемлива в специални случаи, когато може да има недостиг на работници, като например гледачи на болни хора.

 

• Няма да има маршрут за самостоятелно работещи, които идват във Великобритания, като това ще сложи краят на многобройните полски и румънски водопроводчици или строители, пристигащи в държавата без работа.

 

• Граничният контрол вече няма да приема лични карти от страни като Франция и Италия, като това е опит за ограничаването на работници извън ЕС, които биха могли да “заобиколят” системата с подправени или откраднати лични карти.

 

• Ограничаването на броя на квалифицираните работници ще се премахне, като само малък брой висококвалифицирани работници ще могат да влязат в държават без оферта за работа.

 

• Правото на актьори, комедианти, спортисти и музиканти да влизат за представления, конкурси и прослушвания ще бъде запазено.

 

Правителството възнамерява да започне “всеобхватна” кампания, за да подготви работодателите за трансформацията през януари следващата година, когато гражданите на ЕС ще бъдат третирани по същия начин като останалите граждани на други държави.

 

Новата политика обаче предизвика незабавна критика от работодателите, особено заради добавянето на сервитьорите, сервитьорките и „елементарното“ земеделие и рибарство в списъка на нискоквалифицираните работници.

 

Те предупредиха, че промените ще имат огромно влияние върху фабриките за преработка на храни, които разчитат до голяма степен на работниците от ЕС, за да поддържат рафтовете на супермаркетите пълни с предварително опаковани пилешко, говеждо и свинско месо.

 

„Работните места, които правителството счита за „нискоквалифицирани“, са жизненоважни за благосъстоянието и растежа на бизнеса в държавата. Новите планове заплашват да премахне хората, които ни трябват, за да  предоставяме услугите, на които обществеността разчита“, каза Том Хадли, директор на политиката в Конфедерацията по набиране на персонал и заетост.

 

„Нуждаем се от достъп до работници, които могат да ни помогнат да се грижим за възрастните хора, да изграждаме домове и да поддържаме икономиката силна“, добави той.

 

Секторът на гостоприемството също ще бъде засегнат без „виза бариста“ за кафенета, въпреки предупрежденията от Pret A Manger преди две години, че само един на всеки 50 кандидати за работа в кафенетата са британци.

 

 

Великобритания ще затвори вратите си за чуждестранни нискоквалифицирани и неговорещи английски работници

 

 

Хотелите също така ще бъдат уязвими, тъй като  разчитат на работници от ЕС за почистване, кухненски и камериерски персонал, както и големите компании и домовете, които разчитат на работници от ЕС за почистване, охрана и поддържане на дома.

 

Даян Абът от лейбъристката партия заяви, че изискването имигрантите да говорят английски е “безумно”.

 

„Повечето хора, които идват тук да работят, вече могат да говорят английски, но наистина ли ще блокираме достъпа, например на един математически гении, чийто английски не е чудесен? Това е безумно и вредно за икономиката”, каза тя.

 

„В крайна сметка ще бъде много трудно да привлечем работниците, от които се нуждаем на всички нива, докато враждебната среда на торите е налице. Тези планове незабавно трябва да бъдат прекъснати”, добави тя.

 

Със своето 80%-ово мнозинство обаче, правителството може да изпълни новата си политика с имиграционен законопроект, който се очаква да бъде представен в парламента през следващите месеци.

 

„Предприятията в Обединеното кралство ще трябва да се адаптират и приспособят към края на свободното движение и ние няма да се стремим да пресъздадем ползите от свободното движение в рамките новата система“, пише в брифинг документа.

 

„Важно е работодателите да спрат да разчитат на имиграционната система на Обединеното кралство и като алтернатива да инвестират в задържането на персонала, производителноста и по-високите инвестиции в технологиите и автоматизацията“, пише още в него.

 

Специални условия ще има и за сезонните работници, които берат плодове и зеленчуци, но местата ще бъдат едва 10 000, което е далеч под исканията на Националния съюз на земеделските производители за 70 000 временни визи през 2021 г.

 

 

Великобритания ще затвори вратите си за чуждестранни нискоквалифицирани и неговорещи английски работници

 

 

Минет Батърс, който е ръководителят на съюза заяви, че е „иронично“, че правителството насърчава хората да увеличават количеството на плодовете и зеленчуците в хранителните си режими, но “затруднява производството на плодове и зеленчуци във Великобритания“.

 

 

Източник: The Guardian

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции