<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93536" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Д-р Стойчо Ка...

Вече и “Ламбда” вариант на Covid-19 се разпространява от Латинска Америка

09 Юли 2021
0 1750

Докато светът се тревожи за въздействието на варианта Делта, нова мутация на Covid-19 вече е разпространена в няколко страни, пише Quartz.

Вариантът Ламбда или C.37, за който се смята, че произхожда от Перу, е засечен от Световната здравна организация (СЗО). Засега обаче той не буди особени тревоги сред специалистите.

4 милиона души са загинали вече в пандемията, вариантът “Делта” превзема света

Въпреки че вариантът Делта, открит за първи път в Индия и досега смятан за най-трансмисивния и устойчив вариант на Covid-19, доминира в повечето инфекции по света, в Обединеното кралство вече са открити шест случая на варианта Ламбда. Всички те са на международни туристи.

Вече и &#8220;Ламбда&#8221; вариант на Covid-19 се разпространява от Латинска Америка

Повече за Ламбда

Първоначално известен като „вариантът от Андите“, след като е бил открит в Перу през декември 2020 г., C.37 привлича малко внимание извън Латинска Америка, тъй като вариантът Алфа, засечен за пръв път в Кент, Англия по същото време, превзе вниманието на света.

В момента учените тестват вирусния щам в лаборатории, за да идентифицират неговите характеристики и възможното му въздействие върху предаването от общността. “Понастоящем няма доказателства, че този вариант причинява по-тежко заболяване или прави ваксините, използвани в момента, по-малко ефективни”, успокояват от СЗО.

Към края на юни Ламбда е открит в повече от две дузини държави, според правителството на Обединеното кралство. Досега е широко разпространен в Латинска Америка, включително Перу, Чили, Еквадор и Аржентина.

Например в Перу този вариант представлява 81% от случаите. Това е и страната, която отчита най-високата официална смъртност на глава от населението от Covid-19.

Източник: Quartz

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции