<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46634" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Вече ще можем да използваме iPhone за двуфакторен ключ към услугите на Google

15 Януари 2020
0 866

Последната актуализация на приложението Smart Lock на Google за iOS вече дава възможност да използвате своя iPhone като физически 2FA ключ за сигурност за влизане в услугите на Google, но засега само в Chrome.

 

След като настроите приложението, опитът да влезете в дадена услуга на Google, да речем, на лаптоп, ще генерира известие на вашия iPhone.

 

След това ще трябва да отключите вашия iPhone и да докоснете бутона в приложението, за да потвърдите, че това наистина сте вие, преди да завърши процеса на влизане от вашия лаптоп.

 

Двуфакторната автентификация е една от най-важните стъпки, които можете да предприемете, за да защитите своите онлайн акаунти, и осигурява допълнителен слой сигурност извън стандартното потребителско име и парола. Физическите защитни ключове са много по-сигурни от шестцифрените кодове, които се използват често днес, тъй като те могат да бъдат прихванати почти толкова лесно, колкото самите пароли.

 

Google вече ви позволяваше да използвате телефона си с Android като физически ключ за сигурност, но сега, когато функционалността е налична в iOS, това означава, че всеки, който има смартфон, вече притежава ключ за сигурност, без да се налага да купува специално устройство.

 

 

""

 

 

Новият процес е подобен на съществуващата функционалност на Google Prompt, но основната разлика е, че приложението Smart Lock работи през Bluetooth, вместо да се свързва през интернет. Това означава, че телефонът ви ще трябва да бъде в относителна близост до вашия лаптоп, за да работи автентификацията, което осигурява допълнителна сигурност.

 

Самото приложение обаче не изисква никаква биометрична автентификация – ако телефонът ви вече е отключен, теоретично, някой друг също ще може да отвори приложението и да удостовери опита за влизане.

 

Функцията беше представена за първи път с iPhone 5S и Google твърди, че за безпроблемното ѝ функциониране е необходима iOS 10 или по-нова версия на операционната система.

 

Новата поддръжка за iPhone обаче е ограничена до удостоверяване на данните за вход в услугите на Google единствено в браузъра Chrome.

 

С този най-скорошен ъпдейт на Smart Lock, iPhone вече е в  Разширената програма за защита на Google, която е най-силната защита на компанията срещу хакерски атаки.

 

Заедно с iPhone, програмата поддържа и почти всички телефони с Android и други физически ключове за сигурност.

 

 

Източник: The Verge

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции