<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38408" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Вижте кои са 10-те най-глупави текста в българската музика!

20 Юни 2019
0 3198

Българската музика винаги е имала своите силни и слаби страни, но някои текстове са откровено глупави. Ето кои са най-несполучливите творби, събрани от sofialive.bg.

 

 

Хабиби, спиш ли добре? Завиват ли те?

Храниш ли се? Защото аз не!

По дяволите, обичам те бе!

Умира ми се!

Хабиби, псуваш ли ме? Влачиш ли се?

 

(Азис, "Хабиби")

 

Текстът на "Хабиби", която иначе тъй мощно се разпространява по света и в България, деликатно изпробва границите на безумието. Ето какво пее Азис на припева: "Хабиби, спиш ли добре? Завиват ли те? Храниш ли се? Защото аз не! По дяволите, обичам те бе! Умира ми се! Хабиби, псуваш ли ме?". Объркванията са много – лирическият герой страда по любимата, но вместо разбито сърце и дълбоки чувства демонстрира битова загриженост: храниш ли се, спиш ли, завиват ли те… На всичкото отгоре предполага, че другият – ненахранен, сънлив и незавит, постоянно псува бившия си.

 

Става съвсем притеснително, когато в клипа се появява странно кученце, служещо за символ на Азисините чувства… Като знаеш и че Азис го играе гей, съвсем не можеш да разбереш – той по мъж ли страда, по жена ли, или по кученце. 

 

 

Ти горе-долу, готвиш ли добре,

ти горе-долу, чистиш ли поне,

ти горе-долу, я ме целуни,

ако ти хареса с мене остани.

 

Ей Фики, Фики, правиш го добре,

ей Фики, Фики, няма като теб,

ей Фики, Фики, къв сладур голям

ще те, ще те, ще те изям.

 

(Фики Стораро и Преслава, "Горе-долу")

 

Този текст е горе-долу неадекватен и това, че го скандират армии от тинейджъри прави картинката още по-тъжна. Нека го подложим на анализ. Угриженият битово и напомпан Фики Стораро пита така приличащата на домакиня Преслава дали готви и чисти – когато е ясно, че единият не излиза от фитнеса, а другият готви само за удоволствие и някак не прилича на човек, който би се захванал с чистене: дори горе-долу! Кухненската ситуация обаче бързо се оказва блъф – абе я ме целуни, пък понеже изкарваме купища пари благодарение на кофти хората, които ни слушат, ще си наемем кой да ни изчисти и сготви. След това в абсурдния диалог се включва Преслава, която изобщо не отразява въпросите за чистенето и готвенето (да не е луда) и страстно декларира: "Фики, Фики, къв сладур голям, ще те, ще те, ще те изям" – реплика, нека признаем, родена като от ума на петокласничка.

 

 

Кой професор теб ще те скъса,

С тоя крак и тая рокля къса?

Руса, но умна си, браво,

Ти ще скъсаш него направо.

Твоят крак на лекция не е стъпвал досега,

Даже и във сесия, всяка вечер си в клуба.

 

(Милко Калайджиев, "Професор")

 

Има една пресечна точка между ютията за мозъчни гънки, наречена Студентски град, и безмозъчните чалга текстове – двете състояния на нацията доволно паразитират едно върху друго. Текстът на "Професор", макар и изпят от гласовит симпатяга като Милко Калайджиев, е потресаващо малоумен. Очаква се студентката – да кажем Жечка от Провадия, младо момиче с ботушки втъкнати в дънките, и доволно, че вече е "далечи ут вкъщиье", – слушайки това парче да почувства радост и оправдание от похвалата от чичо Милко. Скритото послание е следното: браво мойто момиче, че цял семестър не си мръдна пръста да учиш, важното е тука в дискотеката да изпростяваш всяка вечер, че да може и нашата тъпанарска гилдия, която принципно съществува заради такива като теб, да продължи благоденствието си. Аз на тебе, ти на мене! Руса, но умна си, браво!

 

Искам тризонет с 6 спални,

Вътре 6 жени скандални

5 кенефа, 10 плазми.

Всяка по един милион,

ламбото ми да те дразни,

да, паркирано е мазно.

Мацката ми да те блазни,

щото е един милион.

 

(Павел и Венци Венц, "Се тая, брат")

 

Като казват, че новия поп-рап бил същия като старата чалга, не лъжат. Тийнейджърите и поколенията са различни, но тъпотията, която ти сипват в главата – сходна. Тук лирическият герой бленува тризонет, в който са разположени трите най-важни за него артикули – кенефи, плазми и жени. Всички те са със строго уточнен брой – 5 от първите, 10 от вторите и 6 от третите. Текстът ни предизвиква да гадаем – във всеки кенеф има по 2 плазми и 1 жена (+ една, която да мие "ламбото") или разпределението е друго? Освен тези 6 жени обаче има и една, която е официалната половинка – "мацката ми да те блазни" и тя струва един милион, вероятно като във филма на Клинт Истууд. Странно съчетание между полигамия, моногамия и лоботомия – най-вече последното.

 

 

Цялата класация вижте на sofialive.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции