<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42300" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Документален...

Вижте уникалните метростанции на бившия СССР (видео и снимки)

12 Ноември 2019
0 2161

Минаването през някоя от метростанциите, построени в Съветския съюз между 30-те и 80-те години на миналия век, е малко като влизане в поредица от исторически подземни паметници.

 

Изпълнени с упадъчни полилеи, мраморни колони, мозайки и грандиозни статуи, пищните станции са доста отдалечени от стандартите на днешното време.

 

За разлика от подземните транспортни системи на градове като Лондон или Ню Йорк обаче, метро-мрежата на бившия СССР по същество се е използвала и като съветско пропагандно начинание.

 

Диктаторът на Съветския съюз, Йосиф Сталин, искал станциите да бъдат "дворците на хората" и впоследствие използвал някои от най-добрите дизайнери и архитекти в Русия, за да вдъхне живот на идеите си.

 

 

""

 

 

Канадският фотограф Кристофър Хервиг е документирал много от тези станции, които обхващат 15 града и шест държави, в новата си книга „Съветски метростанции“ – колаборация с автора и журналист Оуен Хетли.

 

Резултатът е зашеметяваща колекция от изображения, показващи историите и красотата на архитектурата им, която е смесица между византийски, средновековен и бароков стил.

 

"Съвсем наскоро бяха премахнати много от ограниченията, които забраняваха фотографията в метрото, което ми позволи наистина да се концентрирам върху този проект", обяснява Хервиг в промоционалното си видео за "Съветските метростанции" – първата фотокнига, показваща всички метро станции от бившия СССР.

 

„Преди повече от 20 години бях изумен от приличащите на дворци станции с техните умопомрачителни класически колони и полилеи. Наскоро обаче разбрах, че тези станции имат над 70-годишна история  и изключително интересен дизайн. Има още толкова много неща, в които да се влюбя и да ме развълнуват", добави той.

 

 

""

 

 

Подземната експедиция на Хервиг следва предишната му книга „Съветските автобусни спирки“, заради която той пътува до 14 бивши съветски страни и засне някои от най-необичайните им автобусни спирки.

 

"Точно както обичах да "ловувам" автобусни спирки в бившия Съветски съюз, това също беше невероятно забавление", каза той.

 

"На всяка станция имаше много повече от просто една платформа. Имаше екстериор, имаше ескалатори, малки детайли, различни шрифтове, статуи и светлини", добави той.

 

 

""

 

 

Една от изпъкващите сред останалите станции е тази, разположена под площада на Революцията в центъра на Москва.

 

В нея има около 80 скулптури, изобразяващи всичко – от съветски моряци до студенти, а дори и пазач, коленичил до куче. Местните жители вярват, че потупването на носа на кучето ще ви донесе късмет.

 

Междувременно станцията Маяковская в района Тверской в ​​централната част на Москва, използвана някога като убежище за въздушни нападения, разполага с най-различни мозаечни пана на весели съветски работници във фабрики и полета.

 

 

""

 

 

Станцията на Техническия университет в Тбилиси, Грузия също е особено красива, както и станцията Комсомолска в Москва, която има сводести тавани и е изрисувана от известния руски художник Павел Корин.

 

Вижте повече във видеото!

 

 

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции