<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54647" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Вината от Бургундия и Бордо могат да бъдат изгубени завинаги заради глобалното затопляне

28 Януари 2020
0 430

Характерните вина от Бургундия, Бордо и други исторически региони вероятно ще бъдат загубени завинаги поради климатичните промени, предупреждават учени, цитирани от The Telegraph.

 

Ново проучване прогнозира, че за да се справят с повишаващите се температури, производителите ще бъдат принудени да изоставят видовете грозде, на които разчитат от векове. 

 

Изследователите от университета на Британска Колумбия казват, че ако климатът се затопли с два градуса, в съответствие с настоящите тенденции, повече от 50 на сто от настоящите лозаро-винарски райони в света ще бъдат загубени до края на века. Те обаче смятат, че щетите могат да бъдат смекчени до около една четвърт, ако производителите заменят сегашните си сортове грозде с видове, които се представят по-добре в горещините.

 

 

Вината от Бургундия и Бордо могат да бъдат изгубени завинаги заради глобалното затопляне

 

Учените се фокусирали върху 11 от най-популярните сортове винено грозде. Те изградили модели в помощ на производителите, за да прогнозират къде могат да се отглеждат тези сортове в бъдеще.

 

СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЛИТРИ ЧЕРВЕНО ВИНО СЕ ИЗЛЯХА В РЕКА В КАЛИФОРНИЯ (СНИМКИ)

 

“Ефективността на всяка стратегия зависи както от производителите на грозде, така и от хората като цяло”, казва д-р Елизабет Волкович, старши автор на изследването. „Потребителите, които са готови да опитат нови сортове, могат да играят голяма роля в спасяването на регионите, които хората обичат.“

 

Новото изследване е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

 

Източник: The Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции