<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37443" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 12-годишно мом...

Вицеканцлерът на Австрия подаде оставка след корупционен скандал с "руска" следа (видео)

18 Май 2019
0 2845

Австрийският вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка от правителството заради разразилия се грандиозен корупционен скандал с негово участие, предаде Mediapool

 

Той бе записан тайно от две германски издания да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация.

 

Аферата се разрази броени дни преди изборите за Европейски парламент и поставя под натиск управляващата коалиция. Щрахе подаде оставката си в събота по обед след среща с канцлера Себастиан Курц. Той ще се оттегли и от лидерския пост в партията си. И на двата поста той ще бъде заменен от Норберт Хофер, който в момента е транспортен министър в коалиционното правителство с консервативната Народна партия на Курц.
 

Върховната прокуратура на Австрия е започнала проверка на сведенията за тайно финансиране на Партията на свободата (АПС) от чужбина в замяна на достъп до държавни договори. Това съобщи за в. “Курир” генералният секретар на министерството по въпросите на конституцията Кристиан Пилначек, предава БГНЕС. Сметната палата на Австрия поиска от АПС да даде разяснения за своето финансиране.

 

 

 

 

Скандалът

 

Видеозаписът бе публикуван от списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг". Той е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. – три месеца преди парламентарните избори в Австрия. На тези избори крайнодясната АПС успя да спечели властта в коалиция с партията на канцлера Себастиан Курц. Така Щрахе стана вторият човек в правителството.

 

Жената на записа се представя като племенница на руски олигарх и казва, че иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия. Щрахе ѝ обяснява как да дари пари, използвайки неправителствена организация.

 

Лидерът на АПС дава да се разбере, че инвеститорът може да се надява да получи строителни проекти, които преди са били поверявани на голямата австрийска компания Щрабаг (Strabag).

 

"Тя получава всички проекти, които Щрабаг получава сега", е цитиран да казва Щрахе от "Шпигел". Австрийският вицеканцлер съветва жената да купи най-големия вестник в страната – "Кронен цайтунг", който след това да го подкрепи по време на предизборната кампания.

 

“Някои от журналистите в медията обаче ще трябва да бъдат сменени. Ще доведем петима нови и ще ги настаним там. Това е сделката", казва Щрахе по време на записа.

 

Срещата е била организирана от Йохан Гуденус – политик от АПС, който е учил в Русия и е в управителния съвет на Австрийско-руското дружество за приятелство. Щрахе и Гуденус са признали за срещата, след като били попитани от германски медии.

 

В разговора той казва още, че богати дарители на Партията на свободата, превеждат 1-2 милиона евро чрез "асоциация", за да прикрият произхода им. "Това е благотворително сдружение, което няма нищо общо с партията. По този начин средствата се отчитат пред Сметната палата на Австрия". В страната се изисква регистриране на всяко дарение за партия над 50 000 евро, а Партията на свободата не е отчитала такива от 2012 г. насам, пише "Зюддойче цайтунг".

 

В писмено изявление лидерът на АПС отбелязва, че на няколко пъти е казал на жената, че австрийското законодателство трябва да бъде спазено. Записът потвърждава тези негови думи, потвърждава "Шпигел".

 

Щрахе обяснява, че става въпрос за "строго частна" среща в "небрежна, спокойна ваканционна атмосфера с пиене във весела обстановка".
"Ройтерс" отбелязва, че въпреки че АНП и АПС управляваха съвместно досега до голяма степен в хармония, през последните седмици на повърхността се появиха напрежения заради връзки на крайнодясната партия с екстремистко и ксенофобско движение. Опозицията поиска оставката на Щрахе и нови парламентарни избори.

 

Източник: Mediapool

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции