<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32568" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Вишай Сривадханапраба: Магнатът, който се превърна в краля на Лестър

29 Октомври 2018
0 786

Издигането на Вишай Сривадханапраба като един от най-богатите хора в Тайланд доведе и до една от най-забележителните истории в английския футбол.

 

 

 

Роден през април 1958 г. в Банкок с името Вишай Раксрияксорн, в тайландско-китайско семейство, той разширява своята империя, докато успява да се справи с токсичните политически разделения на Тайланд. Самостоятелната му траектория в бизнеса започва относително късно. Той открива първия си безмитен магазин в центъра на Банкок през 1989 г., но едва през 2006 г. получава изключителните права за безмитните магазини на летището "Суварнабуми" в тайландската столица, сега 12-тото най-натоварено в света.

 

 

Тогавашният министър-председател и бивш собственик на Манчестър Сити Таксин Шинаватра му даде огромно търговско предимство с летищен монопол, което продължи дори след като Таксин бе отстранен с преврат по-късно тази година и заменен от военна хунта. Според списание "Форбс", така печалбата му е нараснала до 4,9 млрд. долара.

 

 

Почти веднага, след като бизнесменът купи "Лестър Сити" за 39 млн. паунда, клубът зае значимо място в английската футболна история. Той спечели титлата в Премиършип с удивителна скорост, след това достигна четвъртфиналите на Шампионска лига. Това даде надежда на малките отбори, дълги години потискани от хегемонията на грандовете във футбола.

 

 

През 2012 г. кралят на Тайланд Бумибол Адулядеж, който почина през 2016 г., му даде фамилното име Сривадханапраба като признание за успеха на бизнеса и благотворителната дейност на Вишай. Името означава "светлина на прогресивната слава" в превод от тайландски.

 

 

Предприемачът купи втория си футболен клуб – OH Leuven в Белгия през 2017 г. Но футболът не беше неговата единствена спортна страст. Той беше запален играч на поло и основа поло асоциацията в Тайланд преди 20 години, а по-късно стана и стана водещ собственик на британските състезания.

 

 

Вчера новинарските издания съобщиха, че хеликоптерът на тайландския бизнесмен и собственик на "Лестър" се е разбил. Сега бизнесът му вероятно ще бъде наследен от Аяват, едно от четирите му деца, което ще има има за задача да продължи да внушава "тайландските ценности", приписвани на успеха в английския тим.

 

 

"Това е тайландската култура", каза Аяват през 2016 г. "Ние даваме от себе си на персонала, играчите и мениджъра. Опитваме се да управляваме като семейство, да се вслушваме в проблемите на всеки член на отбора".

 

Източник: Гардиън 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции