<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42400" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Владимир Путин заплаши със спиране на газа за Европа през Украйна

15 Ноември 2019
0 1388

Руският президент Владимир Путин предупреди, че има рискове транзитът на руски газ през Украйна към Европа да бъде прекъснат.

 

Клуб Z пише, че сделката за транзит на газ между Русия и Украйна изтича на 31 декември и към момента не е ясно как ще бъде удължена и дали. Всички преговори досега не дават резултат, като Европейската комисия настоява за нов 10-годишен контракт с фиксирани минимални количества газ и с нови цени, определени по нова методология. 

 

Москва вече заяви, че може да обмисли прекратяването на краткосрочна сделка с Киев, тъй като има нужда от време за завършване на проектите за тръбопроводи, заобикалящи Украйна. Става въпрос за "Турски поток" (който минава и през България) и "Северен поток". Плановете за завършване на тези алтернативни трасета до края на годината обаче няма да се осъществят. Затова и въпросът с продължаването на договора с Украйна е в изходна позиция.

 

Според Путин "рискът" за доставките се криел в исковете, отправени срещу руския "Газпром" от украинския държавен енергиен гигант "Нафтогаз". Те само влошавали ситуацията. 

 

Москва отдавна иска Киев да оттегли претенциите си да получи 2,5 милиарда долара заради монополното положение на руския газов гигант в изпълнение на решението на международния арбитраж. Както и да поднови директната покупка на газ, прекратена с анексирането на Крим.

 

"Готови сме да работим с Украйна по нашия транзит на газ към нея и по директните доставки на цени, които биха били по-ниски от това, което плаща за руски газ, изпратен обратно от Европа", заяви държавният глава". "Русия е готова да намали цената за директните доставки на газ за Украйна с до 25 на сто."

 

"Ние им казахме, че дори и да ги доставим директно, можем да си позволим намаление на цената с 20 процента, дори 25 процента", каза още Путин.

 

 

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции