<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41211" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Владо Бучковски: Руското влияние пречи за сближаване на България и Македония

05 Октомври 2019
0 946

Бившият македонски премиер Владо Бучковски заяви, че заради руското влияние, но и заради конюнктурната политическа ситуация, в Северна Македония и България отново се събудиха сили, които пречат на сближаването на двата братски народа, пише Клуб Z.

 

„Онези сили от миналото, от времето на комунизма, социализма, които отдалечиха реално Македония от братска България, отново са събудени и влачат преди всичко Македония в нечии други прегръдки, а не в прегръдката на съвременна Европа. И се усеща тенденцията на руското влияние“, каза той в интервю пред БНР.

 

Според Бучковски, който в момента е преподавател в правния факултет на Скопския университет, основният фактор за пробуждане на тези сили са „онези, които не искат Македония да бъде част от ЕС и от НАТО“.

 

БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СПРЕ СКОПИЕ ЗА ЕС, НО ПРИ ЯСНИ УСЛОВИЯ ДА НЕ СИ "ИГРАЕ С ИСТОРИЯТА" (ВИДЕО)

 

Бившият министър-председател на западната ни съседка, който поне веднъж месечно идва в София заради професионалната си обвързаност като университетски преподавател, каза, че в България „има тенденция – една група, която изгради политическата си кариера, отдалечавайки София от Скопие, не е щастлива от това, което се случваше през изминалите две години“ след подписването да договора за приятелство между двете страни.

 

 

По думите на Бучковски македонското общество е възприело негативно посланието от консултативния съвет при президента Румен Радев, че България подкрепя пътя на Северна Македония към ЕС и НАТО, но трябва да се очертаят „червени линии“, че евроинтеграцията ѝ няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност.

 

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ: ЗАЩО СКОПИЕ ПРОВОКИРА СОФИЯ?

 

С оглед на това, че на 11 октомври в Северна Македония се чества Денят на народното въстание – на тази дата през 1941 г. партизанския отряд „Гоце Делчев“ атакува български полицейски участък в Прилеп, а на 14 октомври е следващото заседание на смесената комисия, Бучковски каза:

 

„Смятам, че 11 октомври – антифашистката борба, препрочитането на този дял от по-новата история, трябва да хвърли допълнително ясно послание за това поколение, за бъдещите поколения, че режимите се сменят, властта се сменя, но онова, което е най-съществено – остават твърдите връзки между двата народа. Не вярвам, че отбелязването на 11 октомври може допълнително да минира преговорите".

 

 

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции