<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=87464" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ДПС обеща да ...

Внесоха първи законопроекти в 45-тото НС – за промени в конституцията и Изборния кодекс

15 Април 2021
1 8145

Началото на новия парламент беше белязано от внасянето на два знакови проекта за законови промени – на конституцията и на Изборния кодекс. Вносителите им са депутатите от “Демократична България” (ДБ), но заявка за изменения на Изборния кодекс вече направиха и още няколко други парламентарни групи. 

Тошко Йорданов: Няма нужда да се лъжем – парламентът едва ли ще изкара пълния си мандат

В предложенията за промяна на конституцията се предвиждат: 

– реформа на Висшия съдебен съвет и редуциране на парламентарната квота до 1/3 състава му и изваждане на прокурорската колегия в отделна институция; промяна в процедурата по предлагане на председателите на ВКС и ВАС със задължително условие те да са действащи съдии в съответния съд към момента на избора; водеща роля на Конституционния съд при отстраняването на председателите на двете върховни съдилища. 

– избор на главния прокурор от Народното събрание с мнозинство от 144 гласа (3/5 от депутатите) по предложение на министъра на правосъдието; намаляване на мандата на главния прокурор на 5 г.; импийчмънт на главния прокурор по искане на министъра на правосъдието или на 1/5 от депутатите, с водеща роля на КС или президента при отстраняването му; 

– въвеждане на пряка индивидуална конституционна жалба; 

– въвеждане на възможност за законодателна гражданска инициатива по предложение на 10 000 граждани, наравно с проектите на народните представители и Министерски съвет; 

– лустрация на висши публични длъжности в секторите на националната сигурност, отбраната, вътрешния ред и правосъдието за лица, които са установени като сътрудници на бившите репресивни служби на тоталитарния режим; с възможност за изключения, ако лицето “приеме да се извърпи цялостна проверка на неговия интегритет, вкл. на лоялност към демократичните ценности и принципи, и покрие определените стандарти”. 

Внесоха първи законопроекти в 45-тото НС &#8211; за промени в конституцията и Изборния кодекс

За да бъдат направени промени в конституцията, се изисква подкрепа на мнозинство от 3/4 от всички народни представители в три гласувания в различни дни. Това означава ДБ да привлече поне 180 гласа “за” предложенията си. Ако  те получат по-малко от 3/4, но повече от 2/3 от гласовете на всички народни представители, предложенията се поставят на ново разглеждане в срок от 2 до 5 месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители. 

“Демократична България” обяви готовност за разговори за кабинет с “Има такъв народ” (видео)

Текстът на предложението за промяна на Изборния кодекс от ДБ все още не е публикуван в сайта на Народното събрание. 

Източник: Булевард България

Видео: bTV

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции