<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=18425" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Внимание: Хора пропадат в шахти на НДК

13 Юли 2015
0 4220

Скъпи приятели, Gospodari.com получи сигнал за един изключително неприятен инцидент в София. Млада жена е пропаднала в шахта близо НДК, като само и единствено късметът й е помогнал да не си счупи крак или ръка. 

 

Публикуваме част от свидетелския разказ на нейния братовчед. Проблем се оказва и фактът, че хората не са могли да си изкарат медицинско свидетелство за това какви точно са контузиите и раните на момичето, за да съдят Столична община: 

 

ВИЖТЕ И НА КАКВА РАЗРУХА ОКОЛО НДК ПОПАДНА НАШИЯТ РЕПОРТЕР ВЛАДИ ВАСИЛЕВ!

 

"На 11.07.2015 г. реших да се разходя с моята братовчедка Евгения Генчева в София. Времето беше слънчево и решихме да се разходим до НДК. Часът беше пиков – 17:00 часа, оживено с хора по Витошка. Пресичайки светофара, тръгнахме гордо към НДК, унесени в приятен разговор и настроение.

 

Минути по-късно братовчедка ми изпищя, докато си говорим, обърнах се и я видях паднала в шахта с двата крака. Изпаднах в шок! Пропадна цялата до късите й дънки, не й виждах краката. Ако това се беше случило на възрастна жена на годините на баба ми, със сигурност щеше да има счупен крак. А ако майка беше пуснала 4-годишното си дете, то със сигурност цялото щеше да падне. 

 

""

 

Братовчедка ми преживяваше шок и започна да плаче силно. Пристигна приятелят й. В 17:10 часа минути отправихме повикване на 112. И точно когато си мислех, че всичко ще се оправи, изненадващо разговорът прекъсна. Обясниха ми, че освен медицинска помощ, нищо друго не може да направи за нас, щели да изпратят и сигнала до Столична община. Отговор не се знаело кога ще се получи и как!

 

Отново набрахме 112. Обяснявах се като 12-класник на матура, отново 10 минути разговор. След 10-15 минути дойдоха двама мъже от Дирекция Сигурност. 

 

Братовчедка ми седеше стресирана, а аз гневно до нея обяснявах, че ще си търсим правата. Отидохме да покажем как и къде е паднала. Оказа се, че всички шахти са закрепени едвам-едвам. Минута невнимание и бум – долу си.

 

""

 

Служителите ми обясниха, че тече ремонт. Казах им, че ремонтът е в заградения участък, а не при мястото, което не е заградено и се знае, че тази част не е в ремонт. Минават ужасно много хора на това място ежедневно! 

 

Преместихме се 30 метра след следващите стъпала надолу. И там имаше шахти, които са счупени и като се стъпи, може да пропадне човек. Дори една от тях беше подпряна с камък отвътре, за да не може да падне. Да беше в някой квартал на София – да, но това е в центъра. На 800 метра е билетният център на НДК. Стотици хора минават и отминават, в близост до шахтата са стълбите. За да се качиш на стълбите, не може да прескочиш шахтата. Логично е да стъпиш. Е, да, ама пропадаш! 

 

""

 

Обясних им на хората от Дирекция Сигурност, че ще си търсим правата, двамата мъже казаха, че е наше право, но ни говореха мило, купиха ни вода и ме помолиха да не подавам жалба, тъй като обясних, че ще подавам такава.

 

Братовчедка ми беше с приятеля си в линейката, за мен място нямаше. Пътувахме с двамата мъже до Пирогов. Единият от тях каза, че те отговаряли за тези шахти. Стана им криво, но ги попитах какво би станало, ако тяхната майка беше паднала? Последва банален отговор: "Никой не е застрахован." Дрън, дрън.

 

Единият от служителите от Дирекция Сигурност поговори с лекаря от отдел Травматология… Не чухме разговора. Написаният лист на братовчедка ми ще видите с празни полета. Търсих доктора да му държа сметка, а той излезе в коридора като видя, че става така. Просто тръгна по коридора и се скри като мишка.

 

Мили докторе, ела погледни човек в лице за две минути да се изясним. Направи се промивка на братовчедка ми, снимки. Целият й крак подут, вече синки, кръв имаше… Но защо тези неща трябва да се пишат в листа, просто може да се спестят, нали така, докторе? Просто само написахте паднала в шахта… и до там.

 

""

 

""

  

[…]

Изключително сме разочаровани от отношението и безхаберието на иституциите. Аз Генади Георгиев изживях също изключителен стрес от случилото се. Разходка до НДК ли? Я, пак да си помислим…"

 

Не пропускайте още:

 

Разруха около НДК

 

Разруха около НДК – 2

 

Разруха около НДК – 3

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции