<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37251" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Външно министерство привиква турския посланик заради изказването му за турския език

13 Май 2019
0 890

Турският посланик у нас Хасан Улусой ще бъде извикан на разговор в Министерството на външните работи днес по разпореждане на министър Екатерина Захариева, съобщава Offnews.

 

 

Външният ни министър очаква от посланика обяснение за призива му българската държава да насърчи изучаването на турски език като чужд език.

 

 

""

 

 

ИСКАНЕ НА ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ТУРСКИ ЕЗИК У НАС ЯДОСА ПРЕМИЕРА (ВИДЕО)

 

 

 

"Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани – писмено и говоримо. Така ще идват и повече турски инвестиции", заяви по време на церемонията по откриването на четвъртия корпус на турския завод „Теклас“ край Кърджали посланикът на Турция Хасан Улусой.

 

""

 

 

Това негово изказване разгневи премиера Бойко Борисов. Той изтълкува думите на посланика като претенция и обяви пред медиите, че ще му потърси отговорност.  "Не му е работа на посланика да поставя такива въпроси на толкова хубав празник, с толкова приятели",каза Борисов.

 

 

Като по команда заваляха реакции и от други политически сили у нас. От БСП изтълкуваха думите на посланика като желание за задъжително изучаване на турски, а според лидера Корнелия Нинова това е опит за чужда намеса във вътрешните ни работи.

 

 

ВМРО осъди изказването, а "Възраждане" директно поиска дипломатът да бъде изгонен. В отговор турското посолство изрази разочарованието си от превратното тълкуване на думите на посланика. Турски език и в момента се изучава от децата у нас, за които е майчин. Той не е задължителен, а избираем предмет.

 

 

Според външния ни министър обаче "думите на посланика звучат смущаващо". Според позицията на Захариева "такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения".

 

 

 

Източник: Offnews

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции