<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32508" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В България само мъжете убиват жени – и то предимно в дома им

25 Октомври 2018
0 1563

Общо 91% от убийствата на жени в България се извършват от мъже, 7% в съучастие между мъже и жени и само 2% от покушенията са извършени от жени самостоятелно. Близо 2/3 от убийствата на жени са извършени в дома им, пише Медиапул.

 

 

 

 

Над 35% от убийствата и опитите за убийство на жени са извършени от бивш и настоящ интимен партньор, други 25% са извършени от син, внук или друг роднина. При 31% от убийствата жените са станали жертва на познат мъж и само в 9% – на непознат. Огромните мащаби на проблема с насилието над жени в България са показани за първи път от съдебна статистика за периода 2012–2014 година, събрана от десет окръжни съдилища в страната.

 

 

Данните са приложени към мотивите на Законопроекта за промяна на Наказателния кодекс (НК), с който се криминализират някои от най-тежките форми на домашно насилие. Вносители са петима депутати от ГЕРБ начело с председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. В мотивите се признава, че всяка четвърта българка е подложена на насилие в своя дом.

 

 

На този фон България отказа да ратифицира Истанбулската конвенция, която е единственият международен документ, предлагащ системни мерки за справяне с тежкия проблем. Конвенцията предлага въвеждане на образователни програми от ранна детска възраст с цел превенция на насилие върху жени. Така България избра да преследва насилниците, вместо преди това да опита да намали броя им.

 

 

Промените в НК, предложени от ГЕРБ, са важни, защото запълват редица празнини в закона. Въвеждат се тежки наказания за убийство, извършено в условие на домашно насилие, които започва от 15 години затвор и стигат до доживотен затвор без право на замяна. Склоняване към самоубийство в резултат на домашно насилие ще се наказва със затвор от 3 до 10 години Домашното насилие е въведено като специален състав и при сериозните телесни повреди, отвличането, принудата, заканата за убийство. Наказанията варират от 3 до 8 години затвор. Упражняване на психическо насилие ще се наказва с до една година затвор или пробация.

 

 

Новост е въвеждане на специален състав за психологическия тормоз и следенето. Ако тези престъпления са следствие от домашно насилие, наказанието ще е до пет години затвор. Въвеждат се по-тежки санкции за принудата за встъпване в брак. Ако принудата е упражнена от роднина, наказанието ще е до 8 години затвор. Важна промяна е задължението на прокурора да информира потенциалната жертва за всяко посъществено развитие на делото, например пускане на заподозрян от ареста.

 

 

Според ГЕРБ промените трябват да "доведат до промяна в разбирането на обществото, че домашното насилие е личен въпрос и че държавата не носи отговорност за предотвратяването му".

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции