<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=57071" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В китайски град се канят да забранят консумацията на месо от кучета и котки

28 Февруари 2020
0 1354

Шънджън може би ще стане първият град в континентален Китай, който ще забрани консумацията на кучета и котки, ако бъде одобрен законопроекта на общинското правителство за ограничаване на консумацията на диви животни.

 

В понеделник Националният народен конгрес на Китай издаде заповед с цел забрана на всякаква консумация на месо от диви животни, към които са добавени и уличните кучета и котки, и допълнително да ограничи търговията с тях в цялата страна. Очаква се новите правила да бъдат включени в закона за защита на дивата природа в страната по-късно тази година.

 

Забраната е в отговор на епидемията от Covid-19, за която се смята, че е възникнала от месото на дивите животни, продавано на пазар в Ухан в началото на декември.

 

Въпреки това, потенциалната забрана от страна на правителството Шенджън за консумация на месо от кучета и котки се определя не като част от усилията за намаляване на предаването на болести, а като аспект на специалните взаимоотношения между хората и домашните любимци.

 

„Шенджън може да успее да го направи, тъй като е много прогресивен град в много отношения. Наистина се надявам да успее“, твърди Дебора Као, професор от университета Грифит в Австралия и експерт по защита на животните в Китай.

 

Консумацията на месо от кучета и котки е най-често срещана в провинцията Гуандун, където се намира Шенджън, съседната Гуангси и части от североизточен Китай, въпреки че не се практикува универсално в цялата страна и с времето практиката става все по-малко приемлива.

 

 

В китайски град се канят да забранят консумацията на месо от кучета и котки

 

 

„Храненето с кучета става все по-противоречиво в Китай, като вече има чести и жестоки сблъсъци между крадци на кучета и гневните им собственици“, сподели Уенди Хигинс, директор на международните медии в международното отделение на The Humane Society на Съединените щати (HSI).

 

„Налице е нарастващото противопоставяне на обществото в Китай срещу търговията с месо от кучета и котки, тъй като младите хора там са много по-склонни да възприемат кучетата си като другари, а не храна“, добави тя.

 

Законопроектът вече е във фаза на обществена дискусия, която ще продължави до 5 март, но все още не е посочена времева граница за вземане на окончателното решение.

 

В случай, че забраната влезе в сила, другите животни, идентифицирани като потенциално пренасящи заболявания – като костенурки, змии, някои птици и насекоми, могат да бъдат включени в списъка на забранените животни за консумация в съответствие с националните правила, които се очаква да бъдат разкрити през следващите месеци.

 

Съгласно забраната в Шенджън, глобите за сервиране на месо от забранените животни в ресторантите варират от 20 000 до 200 000 юана (5000 – 50 000 лева).

 

HSI изчислява, че между 10 и 20 милиона кучета на година биват убивани в Китай заради месото им, докато организацията “Animals Asia” твърди, че броя на убитите котки е приблизително 4 милиона годишно.

 

„По-голямата част от кучетата, които се консумират като храна в Китай, са откраднати домашни любимци или бездомни животни от улиците“, каза Хигинс.

 

„След като бъдат откраднати или отмъкнати, животните се натъпкват в малки клетки, където не могат да се движат, и биват натоварвани в камионите толкова плътно, че дори понякога чупят крайниците си“, добави тя.

 

 

В китайски град се канят да забранят консумацията на месо от кучета и котки

 

 

Организациите за защита на животните отдавна предприемат действия срещу практиките, използвани в търговията с кучешко месо – от отглеждането им и кражбите до транспорта и кланетата, но без особен успех.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Теодора Цачева

    21 Март 2020

    Аз съм толкова ядосана и разочарована от хората и целият свят че позволява една страна да продължава да прави тези ужасни неща, дори нямам думи да го опиша.. КЪДЕ СА ЗАЦИТНИЦИТЕ ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ?? ЗАЩО НИКОЙ НИЩО НЕ ПРАВИ?? ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОКАЗВА НА ХОРАТА И ДЪРЖАВИТЕ ДА ПОЕМА МЕРКИ ЗА ДА СЕ СПРЕ ТОВА НЕЩО

Покажи всички Скрий

Реакции