<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82609" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Брифингът на ...

В Словакия изискват отрицателен PCR тест на всеки, който излезе от дома си

28 Януари 2021
0 1390

Властите в Словакия въвеждат изискването всеки гражданин, който излиза от дома си, да представи отрицателен PCR тест от 25 януари до 7 февруари, предаде Булевард България.

Така на практика тестът за Covid-19 става неизбежен. Всеки човек, който иска да излезе от дома си в този период – независимо дали по работa или за разходка в природата – ще трябва да носи със себе си документ, удостоверяващ негативна проба за коронавирусна инфекция.

В Словакия изискват отрицателен PCR тест на всеки, който излезе от дома си

От понеделник (25 януари) правителството на Словакия започна ново масово тестване на населението, за да открие колко души са заразоносители. Досега бързите антигенни тестове са приложени върху 2,95 милиона души от общо 5,4-милионното население на страната. Резултатите от тях показват, че 1,24% са положителни или малко над 36 000 души. 

Започва масово тестване за Covid-19 в Словакия

Това е третият масов национален скрининг в Словакия от есента на 2020 г. насам, като ще продължи общо 9 дни, до началото на февруари. Целта на властите е да се обхванат колкото може повече хора, оттам идва и идеята за крайната ограничителна мярка. 

Страната отчита по над 1500 нови случая на ден от края на октомври, макар че вече се вижда тенденция за намаляване на заболяемостта. Смъртните случаи в страната са 4361 към 28 януари. 

Полицията в Словакия вече започва да прилага по-стриктните правила. Пътните патрули спират шофьорите на случаен принцип и проверяват дали разполагат със сертификати за направен тест. 

В Словакия изискват отрицателен PCR тест на всеки, който излезе от дома си

Словашкият премиер Игор Матович съобщава, че ваксинирането на 60% от населението ще може да се постигне през септември 2021 г. при настоящото темпо. До този момент са имунизирани само 2% от хората в страната.

Как Словакия се оказа с най-ниска смъртност от COVID-19 в Европа

Не всички жители на страната са съгласни с поредното поголовно затягане на ограничителните мерки. 

Източник: Булевард България

Снимка на корицата: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции