<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41944" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

В Южна Африка строят пътища от рециклирана пластмаса от бутилки за мляко

31 Октомври 2019
0 1325

Пластмасови бутилки от мляко се рециклират, за да се изграждат пътища в Южна Африка, с надеждата да се помогне на страната за справяне с проблема с отпадъците и да подобри качеството на пътищата, съобщава CNN.

 

Според Южноафриканската пътна федерация, дупките струват на бюджета на страната около 3,4 милиарда долара годишно за ремонт и щети, нанесени на превозните средства.

 

През август, "Shisalanga Construction" стана първата компания в Южна Африка, която построи път, който отчасти е изграден от рециклирана пластмаса, в провинцията Квазулу-Натал на източното крайбрежие.

 

Сега компанията ремонтира повече от 400 метра от пътя в Клифдейл, в покрайнините на Дърбан, използвайки асфалт, изграден от еквивалента на почти 40000 рециклирани двулитрови пластмасови бутилки за мляко.

 

Пътят към рециклирането

 

"Shisalanga" използва полиетилен с висока плътност (HDPE) – дебела пластмаса, която обикновено се използва за бутилките с мляко. Местен завод за рециклиране го превръща в пелети, които се загряват до 190 градуса по Целзий и след това се разтапят и смесват с различни добавки. Тези пелети могат да заместят до шест процента от битумното свързващо вещество на асфалта и в резултат всеки тон асфалт съдържа приблизително между 118 и 128 рециклирани бутилки от мляко.

 

"Shisalanga" също така твърди, че се отделят и по-малко токсични емисии, отколкото по време на традиционните процеси и че съединението е по-трайно и водоустойчиво от конвенционалния асфалт, издържайки на температури до 70 градуса по Целзий и до 22 под нулата.

 

Цената е подобна на съществуващите методи, но Shisalanga вярва, че в бъдеще ще има икономия на финансови средства, тъй като се очаква пътищата да издържат осезаемо по-дълго от средното, което за страната е около 20 години.

 

„Резултатите са впечатляващи“, каза генералният мениджър на компанията Дийн Кьокемоер.

 

За разлика от Европа например, където рециклируемата пластмаса често се събира директно от домовете, в Южна Африка 70 процента от нея се набавя от депата. Пластмасата бива взета от сметището само ако има къде да бъде вложена – например в пътища.

 

Shisalanga твърди, че чрез превръщането на рециклираната плластмаса от млечните бутилки в пътища, тя създава нов пазар за пластмасовите отпадъци, което позволява на партньорите ѝ в страната да "разчистват" повечето пластмаса от сметищата в страната.

 

Кит Дукас, който е контролен техник в транспортния отдел на Южноафриканската пътна федерация и е предложил проекта, е впечатлен от качеството на пътищата и дори е вкарал ново предложение за магистрала.

 

"Пътищата са изключително качествени. Времето ще покаже, но това, което видях, е страхотно", каза той.

 

Shisalanga вече е кандидатствала пред Националната агенция за пътищата в Южна Африка (SANRAL) за полагане на 200 тона пластмасов асфалт на главната магистрала N3 между Дърбан и Йоханесбург и в момента чака одобрение за проекта.

 

В случай, че отговаря на изискванията на агенцията, технологията може да бъде въведена в цялата страна, но тъй като стандартите на SANRAL са толкова високи, компанията се надява, че след това ще бъде в състояние да покрие и най-строгите правила по целия свят.

 

Решения на проблемите с пластмасата

 

Индия започна да полага пластмасови пътища преди 17 години, а концепцията вече е тествана на места в Европа, Северна Америка и Австралия. Има опасения обаче относно потенциалните канцерогенни газове, които се отделят по време на производството и освобождаването на микрочастици от пластмасата, когато пътищата се износват.

 

"Такива проблеми трябва да бъдат решени, в противен случай ние ще допринесем "за", а не към облекчаването на националния проблем с отпадъците в околната среда", твърди ученият Жорж Мтури.

 

Shisalanga е прекарала пет години в изследване на технологията и техният технически ръководител Уинанд Норче твърди, че методите ѝ за топене на пластмасата в битумния модификатор минимизират риска от микрочастиците.

 

„Производителността на нашата пластмасова смес е по-добра от традиционните модификатори, здравината изглежда подобрена, а устойчивостта към деформацията от вода е еквивалентна или дори по-добра“, каза той.

 

Пътищата са едно от многото креативни решения за повторна употреба на пластмасови отпадъци, като други компани по света я превръщат и в тухли, гориво и дрехи.

 

Някои други международни компании дори са намерили начини да вградят така наречената "нерециклируема" пластмаса в пътищата, но Мтури смята, че в момента това е твърде рисковано по отношение на емисиите и микрочастиците, тъй като свойствата на тази пластмаса са по-променливи.

 

Все пак Кьокемоер се надява компанията да разшири дейностите си що се отнася до използването на нерециклируема пластмаса в бъдеще, което ще позволи на компанията да извлече още повече от отпадъчната пластмаса от околната среда.

 

„Изваждаме пластмасата от нашите сметища и в резултат намаляваме проблема си със замърсяването. Освен това създадохме продукт, който е много по-добър от алтернативните“, твърди той.

 

 

 

Източник: CNN

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции