<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40966" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Гаргите могат да разпознават "опасните" хора, сочи проучване

26 Септември 2019
0 630

Гаргите могат да идентифицират "опасните" хора, като се предупреждават една друга, твърдят учени, цитирани от Индипендънт.

 

След това силно социалните птици също ще запомнят този човек, ако отново се приближи до гнездата си, според изследователи от Университета в Ексетър.

 

В проучването човек, непознат за дивите гарги, се приближил до гнездото им. В същото време учените пускали записи на предупредително повикване (заплашващо) или „призиви за контакт“ (незастрашаващо).

 

Следващия път, когато гаргите виждали същия човек, тези, които преди това са чули предупредителния зов, са заемали отбранителна позиция и се връщали в гнездата си средно над два пъти по-бързо. Птиците, които чули призиви за контакт, също се връщали в гнездата си, но след доста повече време – около 63% по-дълго.

Изследването е публикувано в Royal Society Open Science.

 

„Едно от големите предизвикателства за много животни е как да живеят редом с хората. Хората могат да осигурят някои ползи, като например хранилки за птици, но в някои случаи също са и заплаха“, казва водещият автор на изследването Виктория Лий.

 

„Възможността да се прави разлика между опасни и безобидни хора вероятно ще бъде от полза и в този случай виждаме, че гаргите могат да се научат да идентифицират опасните хора, без да са имали лош опит с тях“, каза тя.

 

Това проучване предоставя важни доказателства, че животните използват социално обучение, за да оценят нивото на риск от отделни хора.

 

 

Източник: Индипендънт

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции