<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=57006" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Германия отмени забраната за евтаназия

27 Февруари 2020
0 200

Германският закон, който от 2015 г. забранява асистираните самоубийства, е противоконституционен, обяви Конституционният съд на Германия, мотивирайки се, че хората имат “право на самоопределена смърт”.

 

Това е голяма победа за неизлечимо болни пациенти, лекари и организации, предлагащи евтаназия, които заведоха иск срещу забраната на професионално асистираните самоубийства, пише Свободна Европа.

 

Съдия Андреас Воскухле от Федералния конституционен съд в Карлсруе заяви, че правото на самоопределена смърт включва “свободата да си отнемеш живота и да потърсиш помощ за това”.

 

Съдът също изненада наблюдателите, като изрично прие, че правото за достъп до услуги за подпомагане на самоубийства не трябва да се ограничава само до тежко или неизлечимо болни. Свободата да избереш смъртта си е “гарантирана на всички етапи от съществуването на човек”.

 

Действащият закон, известен като “Параграф 217”, цели основно блокирането на дейността на организации, създавани да подпомагат тежкоболни пациенти, които искат да умрат. Той предвижда и наказателно преследване за медицински работници, които изписват лекарства, водещи до смърт. Предвиденото наказание е глоба или до три години затвор.

 

17-ГОДИШНА ХОЛАНДКА С ДЕПРЕСИЯ И АНОРЕКСИЯ ПОИСКАЛА СМЪРТ ЧРЕЗ ЕВТАНАЗИЯ, ДЪРЖАВАТА Ѝ ОТКАЗАЛА (СНИМКИ)

 

Германското правителство заяви, че ще проучи подробно решението на съда преди да реши как ще процедира.

 

Евтаназията е официално законна само в три държави от Европейския съюз – Холандия, Белгия и Люксембург. Асистираните самоубийства са регламентирани и в Швейцария, както и в американските щати Върмонт, Орегон и Вашингтон.

 

Проучване, направено от обществения телевизионен канал ARD във вторник показа, че 81 процента от германците смятат, че лекарите трябва да имат възможност да помагат на тежко болни пациенти да умрат.

 

 

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции