<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=22130" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Германия призна арменския геноцид и това разгневи Турция

02 Юни 2016
0 1188

Долната камара на германския парламент – Бундестагът, прие с голямо мнозинство резолюция със символно значение, обявяваща убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. като геноцид, съобщиха световните агенции, цитирани от Mediapool.

 

Резолюцията разгневи Турция, изключително важен партньор за Германия и европейските й партньори за намаляване на притока на мигранти към Западна Европа по силата на двустранното споразумение между ЕС и Турция, сключено под егидата на канцлера Ангела Меркел.

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че резолюцията сериозно ще засегне турско-германските отношения. Той каза, че първата стъпка на Анкара е да повика за консултации в Турция посланика си в Германия. 

 

"Признаването от Германия на някои безпочвени и изопачени твърдения представлява историческа грешка", написа турският правителствен говорител Нуман Куртулмуш в профила си в Туитър. Той добави, че Анкара приема тази резолюция за недействителна.

 

Макар и Анкара да приема, че много арменци християни са били избити от османските сили, тя отрича, че загиналите са стотици хиляди, че е имало организирана кампания за избиването им, както и каквито и да било заповеди от този род от османските власти. 

 

Днешната резолюция бе приета с подкрепата на всички партии в Бундестага. Тя бе внесена от консервативния блок на канцлера Меркел ХДС/ХСС, коалиционния партньор – Германската социалдемократическа партия и опозиционната формация "Зелените", посочва Асошиейтед прес. Гласуването бе с вдигане на ръка, като при него един депутат се въздържа, а един гласува против.

 

Меркел, която трябваше да участва в гласуването, тъй като освен канцлер е и депутат, не бе в залата поради невъзможност да присъства заради програмата си. Говорителката й Кристиане Вирц обаче даде ясно да се разбере, че канцлерът подкрепя резолюцията.

 

При откриването на днешните парламентарни дебати председателят на Бундестага Норберт Ламерт призна, че засягането на исторически събития може да бъде болезнено.

 

"Но знаем също, че честната и самокритична оценка на миналото не заплашва отношенията с други страни", каза той. И добави: "Всъщност тя е предварително условие за разбирателство, помирение и сътрудничество." Ламерт заяви, че сегашната власт в Турция не носи отговорност за събитията преди сто години, "но споделя отговорността за това, което ще се случва с тях в бъдеще".

 

Жертва на масовите убийства на арменци в Османската империя стават милион и половина души. Геноцидът е признат от 29 държави.

 

Междувременно премиерът на Турция Бинали Йълдъръм обяви, че Анкара е отзовала посланика си от Германия след решението на парламента там, съобщава News.bg. Tурският посланик в Берлин Хюсеин Авни Карслъоглу е отзован от Анкара за консултации заради решението. Той се очаква да се върне в Турция в четвъртък следобед, според вестник Sueddeutsche Zeitung.

 

Министър-председателят на Турция Йълдъръм осъди новината от Германия и заяви по време на реч в турската столица Анкара, че расисткото арменско лоби е отговорно за приетата резолюция. 

 

Говорител на управляващата партия в Турция предупреди, че решението на Берлин сериозно ще засегне отношенията. Резолюцията на Германия, която е от пет страници, призовава за "възпоменание за геноцида над арменското и други християнски малцинства в годините 1915 и 1916". 

 

Според арменците до 1,5 млн. техни предци са били избити в кланетата през 1915 г. Според турците броят на убитите е далеч по-малък и те отричат категорично понятието "геноцид", тъй като според тях нямало систематична кампания за заличаването на арменските християни като етнос по време на Първата световна война. Турция също така посочва, че мнозина турски цивилни са били убити по време на вълненията по време на рухването на Османската империя. 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции