<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40807" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Глобалното търсене на палмово масло е причината за пожарите в тропическите гори на Индонезия

19 Септември 2019
0 1352

Димът, който се носеше от пожарите в тропическите гори на Индонезия, образувайки достатъчно големи облаци, за да заличи небето в Малайзия и Сингапур, е напомняне за изгубения контрол върху световната верига на доставки.

 

Докато опустошителните пожари в Амазонка, са създадени до голяма степен заради животинските ферми, които снабдяват света с говеждо месо, официални лица твърдят, че 80% от пожарите в Индонезия са запалени с цел освобождаване на земя за повече плантации, отглеждащи палмово масло.

 

Палмовото масло се намира в огромен брой продукти – от бебешките пюрета до чипсовете, шампоаните и пастите за зъби, и голяма част от световните доставки идват от Индонезия – най-големият производител на палмово масло в света. Само за миналата година от страната е излязло 56% от палмовото масло по целия свят.

 

 

""

 

 

Тропическите гори на Индонезия, които постоянно се обезлесяват и изгарят от производителите на палмово масло, са едни от най-важните в света. Те са съкровища на биоразнообразието, държащи 10% от видовете влечуги, птици, бозайници и риби в света.

 

Подобно на тропическите гори на Амазонка, те също съхраняват огромни количества въглерод в почвите и дърветата си.

 

Когато горите се изчистят за създаване на плантации за палмово масло, този складиран въглерод се отделя в атмосферата, допринасяйки още повече за изменението на климата. Маслените палми, които фермерите засаждат в обгорялата земя, също не успяват да обслужват никоя от функциите на екосистемата, която първоначалната гора е изпълнявала.

 

 

""

 

 

В резултат, видовете които са живели в гората, като суматранските орангутани, умират, местният климат, лишен от влагоустойчивата си флора, изсъхва, а почвите остават лишени от хранителни вещества.

 

Плантациите с палмово масло, с други думи, превръщат рая в пустош.

 

Обикновено горите се изгарят умишлено от производителите на палмово масло всяка година, но тази година пожарите са особено разрушителни поради по-сухите условия, които позволяват на огъня да излиза извън контрол.

 

 

""

 

 

Между 2001 и 2018 г. Индонезия е загубила 16% от дърветата в тропическите си гори или близо 26 милиона хектара гора, според данни от "Global Forest Watch". Още по-лошото е, че в резултат на загубата на тези гори, са се освободили над 10 гигатона въглероден диоксид в атмосферата на Земята.

 

От 2008 г. до 2010 г. плантациите за палмово масло са били отговорни за почти 60% от обезлесяването в страната. Сега тази цифра е около 25%, според проучване на университета Дюк.

 

По-ниската цифра обаче не се дължи на това, че общият процент на обезлесяване е намалял. Напротив, обезлесяването се е увеличило в Индонезия като цяло, но сега фактори като сушата играят по-голяма роля.

 

Големите компании, включително "Nestle", "Mars", "PepsiCo" и "Unilever", поеха ангажимента да купуват палмово масло единствено от компании, които не участват в обезлесяването, но надзорът се оказа липсващ.

 

Доклад на „Greenpeace“ миналата година установи, че дистрибуторите на палмово масло, от които тези компании го купуват, всъщност са свързани с обезлесяването на земи в индонезийската гора и дори пусна видео доказателства, които го показват.

 

През последните седмици правителството на Индонезия обеща да повдигне наказателни обвинения срещу фермерите на палмово масло, които палят горите, а според доклади вече са арестували близо 200 души, свързани с пожарите.

 

Неотдавнашен правителствен одит на насажденията установи, че повече от 80% от плантациите за палмово масло в страната не спазват разпоредбите. Одитът започна, след като димът от годишните пожари през 2015 г. беше толкова катастрофален, че стотици хиляди хора се разболяха и се стигна до затваряне на летищата.

 

И все пак правителството на Индонезия е предприело ясни стъпки, за да защити своята индустрия. Миналият месец, страната забрани на продуктите в хранителни магазини да носят етикета „без палмово масло“.

 

Палмовото масло се използва и в биогоривата и когато през март Европейската комисия прие мярка за забрана на биогоривата на базата на палмово масло до 2030 г., Индонезия заплаши, че ще излезе от Парижкото споразумение за климата в знак на протест. Наред с Малайзия – вторият по големина производител на палмово масло в света, тя също така прие и обратни търговски мерки срещу ЕС.

 

Президентът на Индонезия обаче заяви, че се надява в бъдеще изискването относно дизеловите горива да бъде, че те ще бъдат произведени изцяло от палмово масло.

 

 

Източник: Quartz

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции