<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32482" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Глобиха Apple и Samsung за "планирано остаряване" на смартфоните

24 Октомври 2018
0 10953

Технологичните гиганти Apple и Samsung са глобени със съответно 10 и 5 млн. евро в Италия за "планираното остаряване" на произведените от тях смартфони, съобщава Гардиън.

 

 

 

Проучване, започнало през януари от страна на националния орган за защита на конкуренцията, установило, че някои актуализации на софтуера за смартфоните са имали негативен ефект върху производителността на устройствата. Смята се, че целта е насърчаване на покупка на нови телефони.

 

 

В свое изявление регулаторът съобщи, че "Apple и Samsung са въвели нечестни търговски практики" и че актуализациите на операционните системи "причиниха сериозни неизправности и значително намалиха производителността, като по този начин стимулираха купуването на нови телефони".

 

 

От там добавиха, че двете фирми не са предоставили на клиентите адекватна информация за въздействието на новия софтуер "или каквито и да било средства за възстановяване на първоначалната функционалност на продуктите".

 

 

 

Двете фирми получиха максимална глоба в размер на 5 млн. евро. Те бяха накарани и да публикуват съобщение в италианските си уебсайтове, информиращи клиентите за решението на регулатора. Междувременно на Apple бяха наложени допълнителни 5 млн. евро заради липсата на ясна информация за "съществените" характеристики на литиевите батерии, включително средната продължителност на живота им и необходимата поддръжка.

 

 

Италианският орган започна разследването си вследствие на оплаквания от страна на клиентите. В момента подобно разследване тече и във Франция.

 

 

Говорител на Samsung заяви, че компанията е разочарована от решението и възнамерява да обжалва глобата. От Apple все още не са коментирали решението на италианските власти.

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции