<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86857" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отнемането н...

Годишните технически прегледи ще поскъпнат от юли заради новите еко стикери с чип (аудио)

06 Април 2021
0 3074

От 12 юли 2021 г. собствениците на всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП) ще получават нов вид стикери за екологична група, съобщи по БНР директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски.

В София, както и в други големи градове и общини, в дни със замърсен атмосферен въздух, ще могат да се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория.

Годишните технически прегледи ще поскъпнат от юли заради новите еко стикери с чип (аудио)

Екологичните групи са 5. В петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили, обясни Рановски.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии (на дизеловитте се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя.

В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за самия автомобил.

Годишните технически прегледи ще поскъпнат от юли заради новите еко стикери с чип (аудио)

До края на годината ще има пряка връзка (в реално време) между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на ИААА. Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП, обясни още Бойко Рановски.

Източник: БНР

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • radmilr1

    07 Април 2021

    Аз само да попитам компетентния господин, който говори за промени и наредби : - От кога на бензиновите автомобили се ме измерва СО2 и защо не е опоменато в наредба Н-32, а е опоменато, че се измерва СО (въглероден оксид) и се вписва неговата стойност в протокола на годишен технически преглед?!

Покажи всички Скрий

Реакции