<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76716" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Може ли да бъ...

Градската прах и изгарянето на биомаса са основните замърсители в София, показа изследване (видео)

29 Октомври 2020
0 263

Градският прах по улиците, запрашаването при строителни дейности и паркирането в зелени площи имат най-голям принос за замърсяване на въздуха в София. Това сочат резултатите от едногодишно изследване на Националния институт по метеорология и хидрология.

Градската прах и изгарянето на биомаса са основните замърсители в София, показа изследване (видео)

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов обясни в предаването “Тази сутрин” по bTV, че в различните сезони превес имат различни замърсители. В есенно-зимния те идват от изгаряне на биомаса, в която влиза и горенето на гуми, на пелети, дървесина, както и дрехи, добави той.

Градската прах и изгарянето на биомаса са основните замърсители в София, показа изследване (видео)

Именно те са и виновниците за фини прахови частици в случаите, когато концентрацията е над нормата.

Най-големият замърсител през зимата е горенето на дърва и въглища. Следват го вдигащите се във въздуха прах, почва и прахообразни отпадъци от пътните настилки. В замърсяването в много по-малка степен участват трафикът и индустрията.

София и Стара Загора са с най-мръсен въздух в целия ЕС, сочи доклад (видео)

Брънзов обясни, че има и замърсяване, което идва извън града, както и трансгранично, като даде пример с праха от Сахара.

Изследването е направено в период януари 2019 – февруари 2020 г. То е по поръчка на Столична община и целта му е да се определи приносът на различните източници за замърсяване с фини прахови частици в София.

Ние от “Господарите” отдавна алармираме за състоянието на въздуха в столицата и за основните източници на замърсяване. В поредица от репортажи в предаването ви показахме как внесени като дрехи втора употреба парцали се продават, за да бъдат използвани за отопление в някои квартали. Можете да си припомните казуса тук:

Отопляване с парцали трови въздуха в София

Колко опасно е отоплението с парцали и какви мерки ще бъдат взети?

Това, че складове в Евросъюза правят сериозни намаления на нашите фирми при изкупуването на първо и второ качество дрехи втора употреба, които са годни за носене, при условие, че вземат голямо количество от преоценените парцали квалифицирани като „отпадък”, е факт. В Европа унищожаването на този отпадък е доста скъпо и изнасянето му в друга държава е чиста далавера за собственика му. Резултатът, който получаваме като въздух за дишане в столицата, можете да видите в следващото видео:

Видео: gospodari.com декември 2019

Източник и видео: bTV

Снимка на корицата: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции