<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40584" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Град без коли: Стотици спасени животи и по-чист въздух

10 Септември 2019
0 1788

Барселона би могъл да спасява стотици човешки животи всяка година и да има по-чист въздух, ако се откаже от автомобилното движение. Това сочат данните от изследване на тамошния за Институт за глобално здраве. Всяка година в Барселона при катастрофи умират над 660 души. Броят им би могъл да се намали рязко. За да се постигнат тези резултати, трябва да се въведе нова транспортна схема, която радикално променя начина на движение. Вместо на автомобили, се залага на пешеходно придвижване.

 

Т.нар. суперпресечки са групи от улици, в които автомобилният трафик е сведен почти до нула, пише Гардиън. Тъй като коли няма, хората се придвижват пеша, а същевременно се освобождава пространство за други зони – за игра, озеленяване и т.н. Така освен, че се намалява броят на загиналите при катастрофи, спада и замърсяването на въздуха. По този начин се намалява и рискът от заболявания, съответно се увеличава продължителността на живота. 

 

И макар че идеята все още не е приета в Барселона, с нея вече е експериментирано в близко предградие – Побленоу. В началото инициативата среща сериозна съпротива, но с времето живеещите там откриват, че им харесват тихите и безопасни улици. Увеличил се е броят на хората, които ходят пеша или карат колело.

 

Идеята за улици без коли намира привърженици и в САЩ – например в Сиатъл. Засега обаче реализирането й е само на етап обсъждане.

 

Източник: Гардиън

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции