<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38614" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Граждански организации протестираха срещу застрояването в София (снимки)

27 Юни 2019
0 675

Граждански организации протестираха пред Столична община срещу презастрояването, съобщава БНР.

 

 

""

 

 

Хората настояват за реален ангажимент от местната администрация по темата за прекомерното строителство в столицата и разширяване на възможностите за оспорване на градоустройствените планове.

 

 

НЕДОВОЛНИ ОТ ЗАСТРОЯВАНЕТО ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ ПОД ПРОЗОРЦИТЕ НА ФАНДЪКОВА

 

 

""

 

 

От "Обединена София срещу презастрояването" внесоха конкретни искания до кмета на София Йорданка Фандъкова и Столичния общински съвет за предприемане на спешни мерки срещу унищожаването на зелени площи в града. Те настояват до края на мандата на настоящият Столичен общински съвет да не се приемат подробни устройствени планове, предвиждащи мащабно застрояване.

 

 

СТРОИТЕЛСТВОТО НА НЕБОСТЪРГАЧА "ЗЛАТЕН ВЕК" ОФИЦИАЛНО Е СПРЯНО

 

 

Протестиращите искат при приемането на "Визия за София" и последващите изменения в Общия устройствен план на Столична община да не се отнема, а да се разшири зелената система на града, като се върнат предвидени за застрояване терени в парковете на града. Да не се допуска застрояване в парковете, да се запазят междублоковите пространства като зелени площи, да се гарантират терените, отреждани за училища, детски градини, здравни заведения, паркинги и др. от подробни устройствени планове в общия устройствен план на София, да не се допускат много високи сгради, пръснати из столицата, настояват от гражданските сдружения. Според протестиращите обществените обсъждания трябва да водят до реален ангажимент от администрацията и съобразяване с постъпилите предложения и възражения.

 

 

""

 

 

От Обединена София искат от Народното събрание да се приемат спешни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и подзаконовите нормативни актове, предвиждащи по-големи отстояния между сградите без значение дали са изцяло или частично жилищни.

 

 

Гражданите настояват да се извърши пълна проверка на законността на извършената реституция, продажби и замени на имоти в парковете и урбанизираните територии на София.

 

 

""

 

 

На течащия в момента Общински съвет се обсъжда преминаването на отдадените под наем имоти в Борисовата градина обратно към разпореждането на Столична община. Днешното заседание на СОС предвижда и гласуване на нов устройствен план на кв. „Люлин“ – център и предложение за приватизация на общински терени в кв. „Люлин“ и в кв. „Надежда“, които в момента се ползват като паркинги, решение ще има за използването на междублоковите пространства в кв. „Хиподрума“.

 

 

Кметът Фандъкова призова за внимателното разглеждане на всеки казус с неправомерно застрояване в кварталите и междублоковите зелени пространства. 

 

 

Източник:БНР

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции