<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42449" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Грета Тунберг превръща плаването "на стоп" в глобална мода

17 Ноември 2019
0 1836

Стигането от точка А до точка Б с ветроходна лодка през Атлантическия океан може да звучи като далечно и трудно начинание. Но Грета Тунберг вече успя да го направи два пъти за три месеца – и изглежда, че така вдъхновява и други хора да се придвижват по-екологично, пише Гардиън.

 

Плаването "на стоп" досега беше запазено за моряци, които търсят изживявания по различни маршрути и плавателни съдове. Но след трансатлантическите приключения на младата екоактивистка, броят на ентусиастите се разраства.

 

Даниел Краузе, който се занимава с "плаване на пълен работен ден", помага да се управлява Фейсбук групата Sailboat Hitchhikers и Crew Connection, която рязко нарасна до близо 21 000 членове след пътуването на Тунберг.

 

Хората използват сайта, за да намерят членове на екипажа за лодката си или да намерят плавателен съд, който да карат. „Това е взаимно изгодно“, казва Краузе. „Вие получавате предимно безплатно возене, а собственикът намира някой, който може да му помогне в поддържането и придвижването на лодката.“

 

В повечето случаи стопаджиите плащат само за транспорт до и от лодката и допринасят за разходите за храна например.

 

ГРЕТА ТУНБЕРГ ЩЕ ПЛАВА С КАТАМАРАН ОТ САЩ ДО ИСПАНИЯ ЗА СРЕЩАТА ЗА КЛИМАТА

 

""

Въпреки това, Краузе посочва, че много от новобранците в групата нямат предишен опит в ветроходството. „Много от тях въобще не разбират от движението на лодка по океана, което може да ги изненада с морска болест и да ги накара да се почувстват в капан, защото това е много малко пространство и може да сте там дни наред, ако не и седмици – и след като сме тръгнали, почти винаги е късно да се върнем назад “, казва той.

 

„Плавателните лодки могат да се движат само с времето и вятъра. Стопаджиите трябва да са наясно, че има много по-големи сили от волята на хората на лодката; може да се окаже, че времето решава вместо вас къде отивате."

 

Вече има десетки Фейсбук групи и сайтове, предлагащи подобни услуги. SailingNetworks е създадена през 2004 г., първоначално като Crew Reunited, за да помогне на екипажите на лодките да поддържат връзка след пътешествие. Сега начинаещите членове на екипажа създават профили на сайта, за да намерят капитани, готови да ги приемат.

Според директора на компанията Джеръми Покок, „по-младите хора виждат възможностите да научат повече за света по този начин“. Той съветва всеки, който смята да се качи на лодка, първо да премине през тестов пробег и след това да вземе решение дали ще тръгне на дълъг път.

 

Лорънс Хърбърт, 22-годишен студент по психология, в момента се качва на лодки по целия свят, за да натрупа своя вече богат опит в ветроходството. През годините той е имал страшни инциденти, за които начинаещите може да не са подготвени.

 

ГРЕТА ТУНБЕРГ ЕМОЦИОНАЛНО КЪМ СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ: „ОТКРАДНАХТЕ МЕЧТИТЕ И ДЕТСТВОТО МИ!“ (ВИДЕО)

В момента той е на път за Саутхемптън, където има място на лодка, която се отправя през Атлантическия океан до Сен Мартен в Карибско море и забеляза огромно увеличение на амбициозните пътници с лодки през тази година. „Мисля, че ефектът на Грета Тунберг е огромен", посочва младежът.

 

Търсенето може да показва търговски потенциал за екологична трансатлантическа ветроходна служба, казва Рос Портър, основател на туристическата компания VoyageVert.

 

Той търси финансиране за изграждане на ветроходен ферибот, способен да транспортира 200 пътници на 480 морски мили за 24 часа – което означава, че може да превозва хора от Саутхемптън до Ню Йорк за около осем дни. 

 

Подобна революция вече се случва в корабоплаването, което представлява 2,5% от глобалните въглеродни емисии.

 

За Крауз засиленият интерес към пътуването с ветроходни лодки е логично следствие от екологичните тенденции в начина на живот, които през последните години придобиват все по-голяма популярност. „Хората искат да намалят консуматорството си, а също така да пътуват устойчиво и това е перфектната комбинация на двете идеи.“

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции