<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42892" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Грета Тунберг стана aвтор на годината във Великобритания

01 Декември 2019
0 813

Шведската екоактивистка Грета Тунберг стана aвтор на година и спечели една от най-престижните британски литературни награди на веригата книжарници „Waterstones“.

 

 

ШВЕДСКАТА УЧЕНИЧКА ГРЕТА ТУНБЕРГ Е ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА МИР

 

 

""

 

 

Обикновено отличието е за книга на годината, но компанията е решила тази година да създаде нова категория – „автор на годината“, за да връчи приза на Тунберг, съобщава ВВС.

 

 

„Никой не е твърде малък, за да промени нещата“ е сборник от речите на 16-годишното момиче, издаден през май 2019 г. Според „Waterstones“ те са „вдъхновение за милиони“.

 

 

ГРЕТА ТУНБЕРГ ОТКАЗА НАГРАДА ЗА ЕКОЛОГИЯ ОТ 46 000 ЕВРО

 

 

Самата Тунберг все още не е коментирал признанието. Наскоро тя отхвърли престижна награда за екология като заяви, че "климатичното движение не се нуждае от повече награди".

 

 

""

 

Наградата „Книга на годината“ отиде при Чарли Макеси за книгата му „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ – рисувана и ръчно написана книга за приятелството между едно момче и три животни. Илюстрованата книжка на Макеси е истински хит на Острова. Тя е номер 1 по продажби в „Амазон“, а само за две седмици след излизането ѝ тиражът ѝ достига 300 хиляди.

 

 

За престижното отличие са били номинирани още Маргарет Атууд, Роберт Макфарлън, Макс Портър и други. В краткия списък с номинирани е и книгата на българската илюстраторка и молекулярен биолог Сабина Радева „Произход на видовете“ – илюстриран преразказ на Дарвиновия труд за млади читатели.

 

 

Източник: ВВС

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции