<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38618" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Няма да се вд...

Грешно ли е да гледаме трагичната снимка на удавените баща и дъщеря? (видео и снимки 18+)

27 Юни 2019
0 7479

Снимката на Йескар Алберто Мартинез и неговата 23-месечна дъщеричка Валерия, които лежат на брега удавени, в опит да преминат Рио Гранде в САЩ, е символ на цялата сурова истина за миграционната политика на Тръмп, коментира The Guardian.

 

 

СНИМКА НА УДАВЕНИ БАЩА И ДЕТЕ ШОКИРА СВЕТА

 

 

Това е снимка, която подобно на кадъра на тригодишния Алън Курди, дете – бежанец от Сирия, удавено край бреговете на Турция, предизвика бурна политическа реакция.

 

 

""

 

 

Хоакин Кастро, представител на Демократическата партия в Тексас заяви, че тази снимка е също толкова жестока, колкото кадрите от Сирия с тригодишното мъртво момче на плажа. „Това обаче е картина, която поставя пред нас огромно предизвикателство: как трябва да отговорим на такъв ужас?", коментира още Кастро.

 

 

""

 

 

Психологът Сюзан Сонтаг коментира, че когато гледаш такъв ужас, има естествен срам и шок. По-важното е дали има хора, които биха могли да помогнат и да облекчат страданието от снимката. „Останалите сме воайори, независимо дали ни се иска или не“.

 

 

ВИДЕО С РАНЕНО ДЕТЕ В СИРИЯ РАЗКРИВА ГОЛЕМИЯ УЖАС НА ВОЙНАТА (ВИДЕО)

 

 

Има и друго напрежение в такива картини, които Сонтаг идентифицира като „културна дистанция“. „Колкото по-отдалечено или екзотично е мястото, толкова по-вероятно е да гледаме директно мъртвите или умиращите. Твърде често, когато разглеждаме такива образи на смъртта, те са някак екзотични. Сякаш изобразяват неща, които се случват на хора извън нашия собствен опит и свят“, казва психоложката.

 

 

ИСТОРИЯТА НА МОМИЧЕ ОЦЕЛЯЛО ХИМИЧЕСКАТА АТАКА В СИРИЯ (ВИДЕО)

 

 

Подобно на снимката на Алън Курди, направена от турския фотожурналист Нилюфер Демир на плаж близо до Бодрум в Турция, изображението на удавените баща и дете изглеждат като „далечни“, преместени удобно в представите ни извън САЩ и Европа, където такива неща не се предполага, че могат да се случат.

 

 

""

 

 

"Макар да знаем, че тези фатални събития се случват и в Средиземно море и на границата на САЩ, всички ние сме шокирани от сблъсъка с тази реалност и се срамуване да открием доказателствата", казва още експертът.  

 

 

Знаем, че 25-годишният Мартинес, малката Валерия и майка ѝ, Таня Ванеса Авалос са били миналия уикенд в граничния град Матаморос, Мексико, надявайки се да подадат молба за убежище в САЩ.

 

 

""

 

 

Търсейки бърз път към САЩ, те влизат в реката, въпреки силното течение.

 

 

"Освен самата мъчителна картина, трябва да знаем какъв е контекстът и да си зададем трудните въпроси. Не трябва да бъдем наблюдатели, а да познаваме вътрешната история на тази снимки", смята още Сонтаг. 

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции