<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40114" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Гръцкото правителство слага край на "златните пенсии"

22 Август 2019
0 631

Консервативното правителство в Гърция на новия премиер Кириакос Мицотакис спря високите пенсии, които предишната управляваща партия, лявата СИРИЗА, е отпускала на висши държавни служители, пише Сега.

 

ГЪРЦИЯ УВЕЛИЧИ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА НА 650 ЕВРО

 

Те са известни още като "златни пенсии". Те били предназначени само за избрани хора – адвокати, директори на държавни компании и журналисти.

 

Данни за тези случаи изнесе новият министър на труда Янис Вруцис. Ето какво каза той:

 

„Когато поех поста, заварих шокиращи данни. Заварих изчислени пенсии в размер от 10 хиляди евро до 20 и дори до 24 хиляди евро на месец! Поисках обяснения. Защото това означава, че на човек за десет години трябва да се изплатят 3 милиона евро“, каза той. Предишното правителство дори е подготвило документите за нова партида „златни пенсионери“.

 

ПРАВИТЕЛСТВОТО В ГЪРЦИЯ ГОТВИ МАЩАБНО СВАЛЯНЕ НА ДАНЪЦИ

 

Сега парламентът прие спирането на тези пенсии и преизчисляването им, като постави таван от не повече от 4 хиляди евро пенсия на месец – в редки случаи на осигуровки в изключително големи размери.

 

Гръцките медии припомнят, че пенсиите на обикновените пенсионери в страната бяха орязани точно 12 пъти по време на кризата.

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции