<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46934" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Гърция избра жена за президент за първи път в историята си

22 Януари 2020
0 175

Съдийката от Върховния административен съд на Гърция и защитник на правата на човека Екатерини Сакеларопулу бе избрана от парламента за първата жена президент на държавата.

 

Сакеларопулу бе номинирана от управляващата консервативна партия "Нова демокрация", но също така успя да си осигури подкрепата и на основната опозиционна партия СИРИЗА.

 

Преодоляването на половите бариери не е нещо ново за избрания президент, тъй като тя беше първата жена, която оглави Държавния съвет – върховния административен съд на страната. Тя заемаше тази длъжност от 15 месеца, докато не бе избрана за глава на държавата на изборите днес.

 

 

""

 

 

При парламентарното гласуване тя получи подкрепата на 261 от 300 депутати в парламента, което е доста повече над 200-те гласа, изисквани от конституцията.

 

След гласуването гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че резултатът е "прозорец към бъдещето".

 

"Страната ни навлиза с повече оптимизъм в новото десетилетие", каза той.

 

Решението на Мицотакис да избере Сакеларопулу се разглежда като ход срещу борбата му с нарастващите критики за липсата на жени в кабинета му, където едва няколко жени заемат ръководни длъжности.

 

Страната изхожда от дългогодишна финансова криза и години на политически сътресения, а когато Мицотакис обяви номинацията, той каза, че промяната в гръцкото общество "започва от върха … с това гръцките жени да получат позициите, които заслужават".

 

Гърция изостава от останалите европейски страни по отношение на броя на жените на ръководни позиции в политиката, което е под средното за Европа по равенство между половете и беше в дъното на индекса за равенство между половете за 2017 г., издаден от Европейския институт за равенство между половете.

 

Изборът прекъсва традициите не само защото Сакеларопулу е жена, но и защото не е член на политическа партия. Според анкета на MRB близо 62% от анкетираните са отговорили положително на решението на основната опозиционна партия да подкрепи избора на правителството.

 

 

""

 

 

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който е експерт по конституционно и екологично право, определи Сакеларопулу като "изключителен съдия" и защитник на правата на човека.

 

Президентът, както и у нас, заема до голяма степен церемониален пост в Гърция и изпълнява петгодишен мандат, като сега Сакеларопулу ще замести президента Прокопис Павлопулос, 69-годишен консервативен политик, адвокат и академик, чиито мандат свършва през март.

 

 

Източник: CNN

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции