<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37571" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Дали жаждата на Холивуд за продължения не унищожава филмовата индустрия?

22 Май 2019
0 1378

Наскоро Дисни обеща още осем филмови адаптации на комикси на "Марвел" до 2022 година, а междувременно тази година ще видим не само продължения на гиганти като "Отмъстителите", "X-Mен", "Замръзналото кралство", "Играта на играчките", "Спайдър-мен", "Лего: Филмът" и "Междузвездни войни", но също така и на някои малко по-известни франчайзи като "Годзила", "Мъже в черно", "Овцата Шон", "Angry Birds: Филмът", "Земята на зомбитата" и дори "Рамбо". 

 

Никога преди филмовите продължения не са били толкова много и толкова разнообразни. Разбира се, те обаче не са нищо ново, коментира The Guardian

 

 

Началото на продълженията даде филмът "Падането на една нация", пуснат през 1916 година, който бе продължение на скандалния филм от 1915 година "Раждането на една нация". 

 

""

 

В ранните дни на кино индустрията, продълженията бяха предимно на евтини продукции, докато сега почти всеки нов филм от дадена поредица става все по-голям и по-скъп. 

 

 

Бюджетът на продължението на "Отмъстителите", който понастоящем се излъчва по кината – "Отмъстителите: Краят", имаше бюджет от 356 млн. долара, в сравнение с 220 млн. долара за "Отмъстителите се събират".

 

 

Не е трудно е да се обясни желанието на индустрията да "рециклира" своите филми. Както и в миналото, определено и сега има икономии на разходи, но приходите са много по-голям фактор. 

 

 

"Отмъсителите: Краят" достигна печалби от 2 милиарда долара и дори е надминал печалбите на оригиналния сериал с повече от 1 милиард долара.

 

 

""

 

 

От всичките 10 най-печеливши филма в историята на киното, шест са продължения и всички от тях са пуснати през последните четири години. По-важно от размера на приходите е може би и надеждността на продълженията. Най-печелившият филм в Америка, съобразено с инфлацията, не е продължение, а "Отнесени от вихъра". 

 

 

За съжаление, въпреки че един оригинален филм може да се окаже много по-голям успех, никой не знае дали това всъщност ще е така, колкото и голям да е неговият бюджет или актьорски състав от филмови звезди. За разлика от това обаче, успехът на едно продължение на практика е гарантиран. Има и редки случаи на провали, като "Соло: История от междузвездни войни", но те са изключения.

 

Няма съмнение, че с придобиването на всички права на "Междузвездни войни", бездънната съкровищница на Марвел, и продължението на "Аватар", Дисни без съмнение може да постигне амбициозните планове, които си е поставила.

 

""

 

 

Причините продълженията да са толкова успешни също не са загадка. Те са с много по-малък риск, защото всички, които участват в дадената продукция знаят точно с какво се захващат, а също така е факт, че даденият франчайз вече има и изградена фен аудитория.

 

 

Самото очакване на продължение е голяма част от забавлението и осигурява вече готова тема за разговор, защото аудиторията се наслаждава на добре познати локации, ефекти, фрази и шеги – те развиват връзка с персонажите и донякъде със самите актьори.

 

 

Филмовата индустрия научи изключителната силата на този феномен, когато телевизията започна да краде аудоторията ѝ през през 60-те години на миналия век. Много студиа стартираха огромни проекти, но провали като "Клеопатра" и "Здравей Доли!" почти ги доведоха до фалит. 

 

 

След това обаче се разкри изключителният успех на "Челюсти" и "Междузвездни войни", като в резултат на това много от тях промениха стратегиите си.

 

""

 

Поредиците на тези изключително успешни филми се харесаха и на новата аудитория, която тепърва бе привлечена от процъфтяващите продължения на оригиналите от началото 80-те години. 

 

 

Страхът на индустрията от „умората от продълженията“ се оказа неоснователен, тъй като те винаги са били един от най-сигурните ходове на Холивуд.

 

 

"Супермен", "Пришълецът срещу хищникът" и "Фантастични животни и къде да ги намерим" вече са започнали началните си стъпки към същия процес.

 

 

Продълженията определено ще стават още по-внушителни, но трябва ли да ни е грижа?

 

 

В крайна сметка някои от тях дори надминават и оригиналите, като например "Кръстникът 2", "Междузвездни войни: Империята отвръща на удара" и "Черният рицар".

 

 

Продълженията дават шанс за по-нататъчно развитие на любимите герои на аудиторията, но също така и за самия свят, в който самата история се разказва. 

 

 

Въпреки това продълженията имат и своя край, защото много оригинални филми дори не се нуждаят от втора, трета, четвърта или дори пета част. Творческото "изтощение" определено е заплаха.

 

 

Има много примери, които да го потвърдят, като например "Страшен филм 5", " Последният ергенски запой: Част 3", "Дънди в Лос Анджелис", "Трансформърс: Отмъщението", "Сексът и градът 2" и много други.

 

""

 

 

Неизбежно е, че продълженията подкопават свежите идеи, които са силата на всяка творческа дейност. В миналото всяко посещение на киното ни разкриваше един нов свят от герои, ситуации, истории, места и начини на гледане.

 

 

Холивуд не само обнови собствените си сценаристи, режисьори, дизайнери, актьори и техници, но и вдъхнови останалите от нас да погледнем отново на света по един различен начин. В днешно време едно такова нещо би било по-полезно от всякога. 

 

 

Нашият свят се променя, но въпреки това повечето хора не се движат заедно с промените. Вместо това ни се предлага възможност да се отпуснем във фотьойла и все повече да се отдалечаваме от различните и иновативни идеи.

 

 

При такива обстоятелства трябва да погледнем към големия екран, където ни посреща комфорта на повторението.

 

 

Да, малките деца винаги ще намират за интересна историята, която им се разказва всяка вечер, но може би е време зрителите да пораснат!

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции