<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32217" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

ДАНС става пощенска кутия за корупция

10 Октомври 2018
0 2254

Въпреки че от началото на годината ДАНС няма нито правомощия, нито служители за борба с корупцията, агенцията все пак ще продължи да приема сигнали от граждани. Това става ясно от нова Наредба за организацията на работата по постъпилите в ДАНС сигнали и предложения, публикувана в Държавен вестник.

 

 

 

В документа пише, че "сигнали могат да се подават за корупция, злоупотреба с власт или служебно положение, лошо управление на държавно имущество или други неправомерни деяния, извършени от служители на агенцията".

 

 

В началото на годината влезе в сила новият Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. С него бе създадена нова антикорупционна комисия, където се вля дирекцията за борба с корупцията на ДАНС.

 

 

Наред с това от Закона за ДАНС бе изтрира разпоредбата, според която агенцията се бори с корупцията по върховете на властта и за институцията остана само борбата с националната сигурност.

 

 

Сега ДАНС има право да противодейства на изпирането на пари като елемент от борбата с корупцията. Причината е, че финансовото разузнаване все още е в спецагенцията. 

 

 

Така с наредба за сигналите агенцията сама се позиционира като пощенска кутия за корупционни сигнали и създава объркване сред гражданите. ДАНС поощрява хората да подават сигнали до орган, който може единствено да препрати информацията до МВР, прокуратурата или антикорупционната агенция.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции