<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31183" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Депутатите решиха: Вдигат драстично акциза на бездимните цигари

18 Юли 2018
0 8625

Вдига се акцизът на бездимните цигари, като ще бъде 40% от този на конвенционалните цигари. В момента ставката е 26%.

 

 

Това решиха депутатите в сряда с приети промени на първо четене в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Сега ставката за нагреваемите изделия е 0,93 лв., а за обикновените цигари е 3,54 лв. След промените налогът ще се вдигне на 1,40 лв. Това означава кутия бездимни цигари ще поскъпне до 6-6,50 лева. "Има изчисления, че за една година при тази разлика в цените, 2.60 лева на кутия, се губят около 32 млн. лева", посочи Стоянова. Тя допълни, че през ноември 2017-а е приета ниска ставка за нагреваемите тютюневия изделия, но никой не е предвиждал такова нарастване на относителния дял на тези цигари. „Спрямо миналата година обемът им се е увеличил с над 50%", допълни вносителят, цитиран от 24 часа.

 

От БСП и ДПС посочиха, че няма да подкрепят промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Те посочиха, че не трябва да се променят данъчни ставки, преди да е изтекла бюджетната комисия. През изминалата седмица бюджетната комисия подкрепи промените, а вчера и комисията за борба с контрабандата гласува "за" внесения законопроект. Първоначалното предложение на Менда Стоянова беше налогът да се изравни и за двата вида, което щеше да доведе до драстичен скок в цената на бездимните цигари. Решението за по-слабо повишаване на акциза беше договорено в коалицията, след като "Обединени патриоти" заявиха, че няма да подкрепят изравняването на ставките на двата вида.

 

Повишаването на акциза трябва да влезе в сила от 1 октомври. Законопроектът беше подкрепен със 101 гласа "за" и 63 – "против". Промените бяха подкрепени от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и Воля. Другата промяна със законопроекта засяга бирата, която се предлага в опаковки над 5 литра. За тях ще се изисква облепянето им с бандерол. В мотивите за промените е разписано, че така ще се увеличи административната тежест за пивоварите. Предвижда се тези промени да влязат в сила от 1 януари 2019 г., не както тези за нагреваемите тютюневия изделия.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции