<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28947" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Десетки българи са блокирани в Румъния след отменен полет, пращат правителствения самолет

27 Февруари 2018
0 1835

Около 120 българи бедства на летището в румънския град Тимишоара. Те са летели с полет на "Райънеър" от Лондон, който е трябвало да кацне снощи в 20:15 в Пловдив.

 

Заради лошите метеорологични условия, полетът е бил пренасочен първо към летище София, а в с последствие е кацнал в Румъния. Сънародниците ни споделят, че и към този час нямат информация от авиокомпанията кога и дали ще могат да отпътуват. Досега не са получили съдействие и от консулската ни служба.

 

"От 9 вечерта сме на летището. Българското посолство не съдейства", каза една от пътничките. Тя заяви, че от вчера никой не вдига телефона в посолството ни в Румъния. Около 40 човека пътуват с осигурени автобуси от посолството, но другите все още са в Румъния.

 

"Лично аз се обаждах в българското посолство, разговорите бяха еднотипни, не усетих, че искаха да ни помогнат. На летището сме от снощи от 21:30 часа, уговорката беше да ни настанят по хотели. Рано сутринта в 6 часа трябваше да имаме информация какво се случва. Никой не дойде да ни обясни. Въпросният господин Иванов от посолството дори спря да ми вдига телефона", каза в телефонен разговор с "Денят започва" по БНТ Величка Божерикова.

 

Какво обаче каза консулът ни в Букурещ Мирчо Иванов, цитиран от 24chasa: "Аз и дежурни работим по казуса още от кацането на българските граждани там. Част от гражданите бяха настанени в хотел, за съжаление, останалата част – не. В момента очакваме връзка с представителите на "Райънеър". Заради метеорологичните условия не можахме да изпратим дипломатически служител, тъй като пътуването му щеше да отнеме около 10 часа. Опитваме се да решим казуса, действайки с авиокомпанията превозвач. Надявам се в рамките на деня да се реши".

 

Борисов праща самолет да прибере сънародниците ни

 

Правителството изпраща най-големия държавен самолет и Авиоотряд 28, за да приберат българите, блокирани на Летище Тимишоара, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

До момента 62-ма граждани пътуват към София с автобуси и вече са на българска територия. 90 души се намират все още на летището в Тимишоара, а други 23-ма души – майки с деца, са настанени в хотели в околностите, пише Дарик
 

 

Тъй като правителственият самолет може да превози 93-ма пътници, с приоритет на борда ще бъдат качени семействата с малки деца, възрастните хора и тези, които се нуждаят от лечение. За останалите ще се търси решение за транспортиране по суша. До момента на два пъти на българските граждани са осигурени ваучери за храна. Почетният консул на Република България в Тимишоара е поел ангажимент да посети сънародниците ни на летището и да окаже съдействие, тъй като на място нямаме дипломатическо или консулско представителство.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции