<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29025" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Десетки поискаха свобода за лекаря, убил крадец в Пловдив

04 Март 2018
0 3082

Приятели, граждани на Пловдив и колеги лекари се събраха на протест пред сградата на полицията в града, за да поискат освобождаването на д-р Иван Димитров, предава Би Ти Ви.

 

Той беше задържан за 72 часа по обвинение за убийство, след като е произвел изстрел, довел до смъртта на крадец, който влиза в дома му.

 

Според протестиращите Димитров бил направил това, което всеки би направил, ако се почувства заплашен за живота си. Негови колеги казват, че ако по случайност той е бил дежурен същата тази вечер в болницата, тогава е можело да се случи нещо много по-страшно и да бъде нападнато семейството му.

 

Местните го описват като добър и етичен човек. Д-р Димитров е началник на отделението по рентгенология в УМБАЛ- Пловдив. "Лекарят е застрелял Жоро Плъха, след като той и негов съучастник влезли в дома на д-р Димитров. Собственикът ги чул и излязъл да види какво става, тъй като в съседните стаи спели съпругата и децата му", пише "Марица".

 

Във "Фейсбук" е създадена група в подкрепа на д-р Димитров. Около 100 души се събраха тази сутрин на протест пред Второ районно управление на полицията в подкрепа на д-р Димитров, съобщава и Дарик.

 

"Той няма никаква вина. Прокуратурата трябва да го освободи и да му се извини. Д-р Димитров можеше да бъде убит. Един циганин влиза да граби и убива и едва ли не стопанинът не трябва да се защитава", недоумява Николай Гаргов, един от организаторите на спонтанния протест в защита на медика.

 

"Д-р Димитров е един високо етичен колега и професионалист. Ако беше същата нощ дежурен, циганите са щели да убият жената и децата му", коментира д-р Румен Дачев.

 

Те поискаха свобода за д-р Димитров, понеже убийството било при самозащита, както и промяна в Наказателния кодекс. Протестът бил организиран снощи във социалната мрежа Facebook, където бе създадена групата „Да спасим един достоен български медик!“, която набира все по-голяма популярност. Джевизов е многократно осъждан. Доскоро той е бил в затвора. Нападнал Димитров с нож в дома му, където медикът го хванал да краде, добавя и Дарик.

 

"Свобода за лекаря!", скандираше множеството пред Второ РУ. Макар д-р Димитров да не е в тази сграда, а в ареста на Следствието, хората обясниха, че са дошли да заявят гражданската си позиция. Мнозина настояват за промяна на закона.

 

"В България самозащитата не е изобщо регламентирана. Ако това се беше случило в САЩ, докторът щеше да е невинен", твърдят пловдивчани.

 

"48-годишният Иван Димитров е задържан за 72 часа по обвинение за убийство. Мъжът няма разрешително за оръжие, разказва ден по-рано пак Би Ти Ви. Убитият е влязъл в дома на лекаря, за да го обере. Лекарят опитал да го задържи, но бил ранен с нож. Последвал е изстрел, а крадецът умира на улицата. Убитият е с 9 присъди за кражби.

 

На местопрестъплението са извършени огледи, разпитани са свидетели, извършено е претърсване и изземване, назначени са тройна съдебно-медицинска, ДНК и химически експертизи, включително за наличие на барут и капсулен състав по взетите от обвиняемия обтривки, приобщени са записи от камери.

 

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

 

""

Източник: Segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции