<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30945" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Десет половинвековни дървета в София падат жертва на метрото

03 Юли 2018
0 901

Десет над 50-годишни липи при Вонената академия ще бъдат изсечени заради строителството на метрото. На тяхно място ще бъдат засадени нови 10 фиданки, също липи, както и още 36 дървета на указано от Столична община място като компенсация. Решението е на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет. Председателят ѝ Лорита Радева не беше открита по телефона за коментар.

 

Общо 22 дървета ще бъдат засегнати при изграждането на отклонението на метрото към кв."Слатина". Освен изсичането на десетте липи, които са в много добро състояние, други две ще бъдат сериозно окастрени – над две трети от корната им ще бъде изрязана, а една по-млада липа ще бъде преместена, става ясно от внесените документи по случая.

 

Дърветата са разположени по бул."Евлоги и Христо Георгиеви" и в двора на Военната академия. Под тях е предвидено да бъде изградена вентилационна шахта. Според изпълнителния директор на "Метрополитен" Стоян Братоев не е имало друга възможност за изграждане на съоръжението освен изсичането на дърветата. Проектът е бил съгласуван и с Националния институт за недвижимото културно наследство, който е под шапката на Министерството на културата, защото Военната академия е национален културен паметник.

 

НИНКН отчита факта, че предложената намеса не е подходяща по отношение на опазване на груповата недвижима културна ценност, но изхождайки от изключителната важност и значимост на транспортния обект, се разрешава отсичането на дърветата. Това се казва в становището на института, подписано от министъра на културата Боил Банов. Именно той предлага компенсаторно да бъдат засадени 36 нови фиданки, а не 20 каквото е било предложението на Столична община, с което екокомисията се е съобразила.

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции