<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37615" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Десните популисти претърпяха поражение на евроизборите в Холандия

24 Май 2019
0 1141

Започна битката за Европейския парламент. За определяне на общо за 751-те депутатски места, право на глас имат общо 426 млн. жители на Стария континент, пише Mediapool.

 

Вчера евроизборите започнаха с изненадващо поражение на десните популисти на вота за Европейски парламент в Холандия. Лявоцентристката Партия на труда на Франс Тимерманс печели най-много гласове и депутатски места.

 

Според екзитпола популистите, традиционно силни в Холандия през последните години, печелят по-малко места, отколкото предвиждаха прогнозите на социолозите преди изборите. Причина за това са  и добрите резултати на останалите традиционни партии в страната.

Партията на труда печели над 18% и 5 от общо 26-те места за холандски евродепутати, съобщава Франс прес. Този резултат е двойно по-голям от предишните евроизбори през 2014 година и разбива прогнозите, които ѝ даваха най-много трето място на социалистите, отбелязва Ройтерс.

 

Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк Рюте, която е член на европейския Алианс на либералите, завърши на второ място с 14 процента от гласовете и 4 депутатски места.

 

Партията Християндемократически призив (член на Европейската народна партия) също получава 4 места в следващия Европейски парламент.

 

 

""

 

 

Вотът в Холандия се наблюдаваше с огромно внимание в Европа, защото предвижданият подем на популистите на тези евроизбори, се очакваше да започне именно от страната, в която начело на допитванията беше една евроскептична, антиимигрантска и климатоскептична партия. Става дума за "Форум за демокрация" на Тиери Боде, появила се на политическата сцена в Холандия през 2016 г. На парламентарните избори през 2017 г. тя получи две места в 150-местния парламент. Но на местните избори през март, успя да излезе на водеща позиция и дори да изпревари партията на Рюте.

 

Според екзитпола обаче "Форумът за демокрация" остава трета сила с11% и получава три места в ЕП.

 

Общо двете популистки партии в Холандия печелят едва 4 места, като антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс печели само 4% и едно място, с 3 по-малко отколкото на предишните избори, посочва Асошиейтед прес. Ройтерс допълва, че това е най-ниският ѝ изборен резултат от десет години насам.

 

ОЯЖДАНЕ И БЕЗНАКАЗАНОСТ: В БЪЛГАРИЯ СЯКАШ НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО

 

Самите избори преминаха в спокойна обстановка, а избирателната активност беше около 40 на сто. Окончателните резултати се очакват в понеделник.

 

Вчера, в първия ден от евроизборите, гласуваха и гражданите на Великобритания, където обаче до неделя вечер няма да бъдат публикувани дори прогнозни резултати.

 

Петък е вторият ден от изборите – днес гласуват в Ирландия и Чехия (където ще продължат и в събота).

 

Първите резултати ще станат ясни късно вечерта в неделя, след като приключи вотът във всички страни от Евросъюза.

 

Източник: Mediapool

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции