<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82376" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Баща с татуир...

Детска книжка с еднополови двойки разпали страсти в социалните мрежи у нас (видео)

25 Януари 2021
0 2389

Детската книжка “Мравин и планетата гора” разбуни духовете в социалните мрежи заради включването на еднополови герои-животни, предаде NOVA.

Авторката на книжката с псевдоним Великан Василева разказва за мравка, която търси своя нов дом. В две изречения от текста се споменава за еднополови семейства, като това са две крилати дами, които живеят заедно и два мъжки лебеда, които са “заедно”, защото се обичат.

Детска книжка с еднополови двойки разпали страсти в социалните мрежи у нас (видео)

„Идеята тръгна от необходимостта децата на еднополови семейства да могат да се припознаят с приказните герои от книжките. Те обичайно са първото нещо, с което децата растат. Те не намираха свой герой и това е причината такъв да бъде създаден. Книжката обаче е за всички, не само за децата на еднополови семейства“, разказва Елена Генова – родител.

„Функцията на приказките е да изследваме света. Има най-различни приказки и в тази възраст със сигурност не се влиза в много детайли. Децата сигурно няма и да обърнат много внимание на конкретната идея в приказката“, казва психологът Анна Жукивская, психолог от фондация „Сингъл степ“.

Детска книжка с еднополови двойки разпали страсти в социалните мрежи у нас (видео)

По повод коментарите в мрежата на разтревожени родители, тя обърна внимание, че страховете са на родителите, а не на децата и че “е важно да се замислим за децата, които живеят в еднополовите семейства, които не е добре да ги изолираме, да ги стигматизираме.”

Защитничките на “Мравин и планетата гора” посочиха, че историята в книжката не е книжка за еднополовите семейства, а за различните хора, които също имат място сред нас.

Източник: NOVA, “Здравей, България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • прав съм

    21 Февруари 2023

    СОДОМИСТИ БЕЗ КАПКА СРАМ!

Покажи всички Скрий

Реакции