<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36385" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Деца в Африка са продавани за булки по Facebook

05 Април 2019
0 2146

16-годишната Моника е една от двете сестри, продадени като съпруги на мъже, които са намерили снимките им във Facebook страницата на баща им и са се свързали с него. Тя и нейната 14-годишна сестра изобщо не са искали да се омъжват, докато не завършат средното си образование в Огбакоко, малко селце в Нигерия. Но тийнейджърките са станали жертви на култура, която подлага малките момичета, някои от които са на 10 години, на фактическо робство чрез традиция, наречена „брак за пари“.

 

 

 

Сестрите принадлежат към общността на Бечеве, голямо племе от 17 села в Обанлику, където има дългогодишна традиция, в която младите момичета – често наричани "жени за пари" или "съпруги за пари" – се продават в замяна на храна и добитък или пари. Или пък за уреждане на дългове.

 

 

Подобно на стотици, или може би хиляди момичета от клана Бечеве, които са жертви на тези бракове, Моника и сестра й били продадени без тяхното съгласие. Баща им искал да изчисти дълга си към далечен роднина. Двете сестри се омъжили за мъже, които изобщо не познават и които били достатъчно възрастни, за да бъдат техни дядовци.

 

 

Техните съпрузи се свързали с баща им, след като видяли профила му в социалната мрежа, където той публикувал снимки на шестте си дъщери. Мъжете от клана са открили, че новата технология помага за разширяване на техните стари, експлоататорски традиции.

 

 

"Баща ми не знаеше нищо за Facebook, докато по-големият ми брат му купи смартфон и го убеди да се присъедини към социалната мрежа и да публикува снимките ни, когато пожелае", каза Моника за The Daily Beast. "Той ни купи нови дрехи и принуди мен и моите сестри да ги облечем, преди да ни снима".

 

 

"Младите хора са тези, които убеждават старите мъже да търсят съпруги във Facebook," казва Моника, която избягала от съпруга си, за да живее с приятел по-малко от година, след като се е омъжила. "Човекът, за когото се омъжих, каза, че най-големият му син му е показал снимката ми във Facebook и го е насочил към баща ми".

 

 

Говорители на Facebook заявиха пред The Daily Beast, че не са били запознати с явлението.

 

За съжаление, тежкия живот на момичетата от Бечеве рядко получава публичност. Обикновено не им се позволява да ходят на училище и могат да бъдат дадени на друг мъж, ако съпрузите им желаят това. Ако съпругът им умре, неговият най-близък роднина става техният нов съпруг. Обичаят изисква, ако съпругата почине, без да роди дете, родителите й да доведат друго момиче в семейството, което да я замени.

 

Източник: The Daily Beast

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции