<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41853" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Джонсън потвърди Брезкит за 31 януари 2020 г., парламентът не прие датата му за избори

28 Октомври 2019
0 924

Британският премиер Борис Джонсън е потвърдил официално пред ЕС, че приема отлагането на Брекзит, но е приканил Брюксел да заяви ясно, че няма да има ново отлагане на раздялата след 31 януари догодина, съобщава ClubZ.

 

Едновременно с поредното отлагане британският парламент отхвърли предлаганата от Джонсън дата за нови избори – 12 декември. Мнозинството от депутатите настояват вотът да се проведе на 9 декември, за да са сигурни, че няма да има никакъв шанс сделката, постигната от Джонсън, да бъде одобрена от парламента, преди той да бъде разпуснат.

 

"Съгласно Закона 2019 [за отлагане на Брекзит], наложен на това правителство против волята му, нямам право да направя нищо друго освен да потвърдя официалното съгласие на Обединеното кралство с това удължаване", пише в писмото на Джонсън до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

 

Какво наистина ще се случи при Брекзит без сделка?

 

"Нежеланото удължаване на членството на Обединеното кралство в ЕС е вредно за нашата демокрация", заявява премиерът и приканва страните членки в съюза ясно да заявят, че няма да има нови удължавания след 31 януари.

 

Говорител на Туск потвърди получаването на писмото от Джонсън, което означава, че ЕС започва 24-часова процедура по утвърждаването на новата дата за раздялата с Великобритания.

 

"Премиерът Борис Джонсън сега потвърди съгласието на Обединеното кралство за гъвкаво удължаване на Брекзита в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Писмената процедура сред 27-те страни членки за официализиране на решението ще започне скоро", каза говорителят Пребен Аман.

 

Борис Джонсън поиска отсрочка за Брекзит с неподписано писмо

 

Междувременно стана ясно, че Джонсън ще направи нов опит да прокара закон за провеждане на избори на 12 декември. Първото му предложение бе отхвърлено от парламента с 299 срещу 70 гласа. Идеята на Джонсън бе подкрепена само от собствената му партия.

 

Депутати от останалите политически сили настояват изборите да се проведат три дни по-рано. Причината е, че така ще се блокира всяка възможност договорената между правителството и ЕС сделка да получи одобрение. По закон парламентът трябва да се разпусне 25 работни дни преди изборите, т.е., ако депутатите прекратят работата си по-рано, за обсъждане на сделката няма да остане никакво време.

 

Великобритания закъсва с храни, лекарства и гориво при Брекзит без сделка

 

Джонсън обаче пордължава да упорства. Правителството твърди, че няма как закон за избори на 9 декември да бъде гласуван от двете камари на парламента и утвърден от кралицата до края седмицата. Само ако законът бъде приет до петък, може да се спази датата, искана от опозицията.

 

Източници: ClubZ, BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции