<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39519" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Масов бой на ...

"Джуркащият с бял хакер" Данаил Кирилов предизвика скандал във ВСС

30 Юли 2019
0 6727

Със скандал за ефективността на системата за случайно разпределение на делата завърши последният пленум на ВСС преди съдебната ваканция. Той беше четвъртият, на който можеше да бъде издигната кандидатурата за главен прокурор. Правосъдният министър Данаил Кирилов, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов напуснаха заседанието след остра размяна на реплики, съобщава правният сайт Lex.bg.

 

 

ДАНАИЛ КИРИЛОВ "ДЖУРКА" ВКС С "БЯЛ ХАКЕР" (ВИДЕО)

 

 

""

 

 

Темата за случайното разпределение на делата беше повдигната от Кирилов, който в началото на месеца беше на посещение във ВКС, за да се запознае на място с начина, по който се разпределят делата. Тогава той каза, че системата не е лоша, но не става ясно дали е уязвима и поиска одит.

 

 

ЗАЩО ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ДАНАИЛ КИРИЛОВ (ВИДЕО)

 

 

Проверката на министъра обаче предизвика истински скандал след видео, разпространено от "Господарите на уеба", в което се вижда неадекватното поведение на Кирилов и фрапиращо непознаване на нормативната уредба, уреждаща процедурата по разпределение на дела.

 

 

Заради видеото, което виждате горе, адвокати поискаха оставката му, защото поведението на Данаил Кирилов, "дало поводи за осмиването му в националните медии, юридическите среди и въобще в обществото, уронва не само престижа на адвокатурата (той е и вписан адвокат), но и на юридическата общност". 

 

 

ТОВА Е "ШОКИРАЩО". РЕФОРМАТА НА ДАНАИЛ КИРИЛОВ ОТВЪД ЕВРОСТАНДАРТИТЕ

 

 

До посещението на Кирилов във ВКС се стигна след негов коментар по време на излъчвана в интернет дискусия по промените в Закона за съдебната власт за отговорността на тримата големи на 24 юни. Тогава министърът изрази опасения, че председателят на ВКС може да влияе при случайното разпределение на делата, тъй като той извършвал това действие.

 

 

""

 

 

Днес Кирилов внесе допълнителна точка на заседанието на пленума и подчерта, че не става дума за „нищо лично, персонално и конкретно“. След това обясни, че иска да бъде възложено на комисията „Професионална квалификация и информационни технологии“ да изготви доклад с всички факти и обстоятелства около системата за случайното разпределение на делата, както и да получи информация за процедурата по възлагане на външния одит на системата. 

 

 

Калина Чапкънова, която е председател на въпросната комисия, поиска от министъра конкретни въпроси, по които да бъде изготвен докладът, което не се понрави на Кирилов.

 

„Моето искане е за всичко. Не да ви дефинирам въпроси! Не сме в съдебно производство! Искам всичко – от историята на договора, предисторията му, какви са били участниците, как се е стигнало, предмет, срок, възнаграждения. Всичко! Всичко!“, отвърна Кирилов. След това добави, че не е ясно какво става с процедурата по възлагане на одит, дали има хронограма, срокове за прекратяване и обявяване на нова процедура.

 

Атанаска Дишева се включи със забележка, че е рано да се говори за ненадеждност на системата, след като одит не е направен, а именно той трябва да отговори на този въпрос.

 

 

 „Аз мога обосновано да говоря“, прекъсна я Кирилов, на което пък тя отвърна, че не знае дали той има тази експертна компетентност. След това правосъдният министър препоръча на Дишева да изгледа запис от посещението му във ВКС, като предположи, че не е видяла нищо, ако е гледала само 3-минутен репортаж.

 

 

„А вие, г-н Лозанов, съвсем нищо не видяхте. Освен, ако не сте окабелили деловодството“, добави Кирилов, явно визирайки Лозан Панов, който го посрещна при визитата му във ВКС, но не присъства на демонстрациите на случайното разпределение. По този повод Кирилов акцентира, че системата има бутон, с който може да се активира и ръчно разпределение или по-точно "джуркане".

 

 

„На практика във ВКС това се осъществява от секретарите на състави, не искам да го казвам, но тази система не се ползва с доверие. Затова мълчах, мълчах и там, мълча и сега, затова искам да говори вашият доклад“, допълни Кирилов.

 

 

Лозан Панов взе думата с уточнение, че няма да коментира обръщението към него с „Лозанов“, но добави, че в практиката му във ВСС, с него са работили поне петима министри.

 

След тази забележка главният прокурор Сотир Цацаров стана от мястото си и каза, че „слуша само простотии“. В последвалата размяна на реплики се чу само негово вметка, че трябва да има и извинение, след което напусна заседанието.

 

 

Докато Панов продължаваше изложението си, в което каза, че във ВКС Кирилов е срещнал аргументи от страна на администрацията, правосъдният министър също излезе от залата.

 

 

Докато траеха споровете, председателят на ВКС също напусна заседанието и в един момент то трябваше да бъде прекъснато заради липса на кворум.

 

 

Източник: Lex.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции