<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33242" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Я-Я разказва ...

Директорът на Двореца разказа за скандалната вечеря в галерията (видео)

27 Ноември 2018
0 3939

Ръководителят на Националната галерия Яра Бубнова обясни подробно за заформящия се огромен скандал с вечерята в Двореца. Както вече стана ясно българската художничка Михаела Дановска, наречена Ода Жон (Ода за жълтото*) успя да стане популярна със скандал – в балната зала на Двореца са наредени две дълги банкетни маси, на които от месо са изваяни женски тела… метафора за тялото като обект за консумация.

 

Според Бубнова реакцията в обществото била доста преувеличена.

 

""

Яра Бубнова

 

„Реакцията не беше изчислена. Тя беше голяма изненада за всички нас – и мисля, че е доста преувеличена. Говорим за изкуство, където всеки има право да харесва или да не харесва нещо, но да се реагира толкова агресивно и унизително към автора, такова нещо никой никога не планира. Мисля, че авторката е разчитала на някакъв вид скандал. Тя самата е вегетарианка, както и повечето от гостите от чужбина, които тя покани – хора, свързани с нейната галерия, изложбите ѝ, куратори, автори на текстове. Сред тях е имало даже и вегани, които са били смаяни от пърформанса и, грубо казано, са останали гладни. Общо взето, гостоприемството ни не се прояви добре”, обясни директорката. 

 

За веганите също е помислено като на масите имало карфиол и плодове.

„Както ми каза един швейцарец, той пощипвал гроздето и вероятно карфиола, не знам дали е прието да се яде суров. Но идеята е била точно това – Ода Жон създаде в една привидно романтична, приятна, като че ли разполагаща към всякакви приказни ситуации вечеря в стил „Пепеляшка“. Създаде и едно брутално действие, в което на хората им се е налагало да докосват месо – жената като месо. Може би тя леко ни се подигра на всички присъстващи чрез този парадокс”, допълва Бубнова.

 

Яра Бубнова сподели, че никой от гостите, точно 100 на брой, не е знаел в какъв пърформанс ще участва.

„Аз знаех, че ще е пърформанс, но не знаех, че ще има тела от меса. Знаех, че ще има скулптури, че ще има специално аранжирани маси, че ще има специално поканени хора – всички от сферата на изкуството. Знаех, че ще  дойдат хора от чужбина, но честно казано, не съм уточнявала сценария с подробности – когато човек ти казва, че планира някакъв по-специален коктейл, не разпитваме какво ще се сервира, но и защото ние вече бяхме поели ангажимент още при подписването на договора за този проект”, обясни директорката.

 

""

 

 

Художничката Ода Жон се забърка в скандала и от контраста между тази буржоазна вечеря и протестите срещу бедността из цяла България.

 

„Това вероятно е най-справедливата част от коментарите и обвиненията. Да, несправедливо е по принцип да правиш нещо, което другите не могат – но се опасявам, че сферата на изкуството, даже без тази бохемска традиция, която тя има, хората да се държат, обличат или правят нещо, което другите класи и социални групи не правят, мисля, че ние малко надценяваме днешната бедност или подценяваме днешното съществуване. Много хора предпочитат да си купят смартфони и модерни комуникационни неща, отколкото реално да се чувстват нахранени”, поясни още Яра Бубнова.  

 

 

Източник: "Площад Славейков"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции