<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36266" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Започна дело...

Днес е Международният ден на детската книга

02 Април 2019
0 1929

Автор: Станислава Стефанова

 

 

На 2-ри април отбелязваме Международният ден на детската книга. Датата изобщо не е случайна, на днешния ден преди 214 години в Оденсе, Дания е роден Ханс Кристиян Андерсен.

 

""

 

Не вярвам, че на света има човек, който да не е прочел поне една негова приказка, а "Малката кибритопродавачка", "Новите дрехи на краля", "Грозното патенце" освен заглавия на приказки, често използваме и като нарицателни.

 

През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда. Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Сред носителите на тази награда са имена като Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол и Валери Петров.

 

Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга "Ханс Кристиан Андерсен".

""

 

Ако се чудите как точно да отбележите днешния ден, ние ви предлагаме най-добрия начин – прочетете любима приказка на детето си, подарете му книжка и го научете да обича книгите.

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции