<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38231" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Доза от два часа природа седмично значително укрепва здравето

14 Юни 2019
0 844

Според последни изследвания двучасов престой седмично сред природата значително подсилва здравето на човек, съобщава The Guardian.

 

Физическите и психически ползи от времето, прекарано в парковете, горите или на плажа, са добре известни, но новото изследване е първото голямо проучване за това колко точно време е необходимо за постигане на желания ефект. Оказва се, че дори и само да седим сред зеленината и да се наслаждаваме на спокойствието за два часа е достатъчно, за да се повлияе благотворно здравето ни.

 

Резултатите от изследването показват, че два часа седмично сред природата оказват същото влияние като да ядем 5 дни от седмицата само зеленчуци и плодове или да правим 150 часа физически упражнения.

 

В Англия бяха проведени интервюта с над 20 000 души относно тяхната активност през изминалата седмица. Една четвърт от тези, които прекарват малко или никакво време сред природата, съобщават за лошо здраве, а почти половината са заявили, че не са доволни от живота си. За разлика от тях, само една седма от хората, които са прекарали поне два часа в природата казват, че не са добре със здравето.

 

Ръководителят на изследването Матю Уайт твърди, че ползите от двучасова доза свеж въздух са едни и същи както за млади, така и за стари. Това важи особено за хората, които са с дълготрайни заболявания и увреждания.

 

„Все по-често откриваме, че богатството на биоразнообразието на една обстановка изглежда важно за здравето на човек. Отдавна се потвърди, че природата намалява и стреса и напрежението", казва Уайт.

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции