<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39966" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Доналд Тръмп иска да откупи Гренландия от Дания

16 Август 2019
0 1688

Доналд Тръмп много обича да се хвали със своето огромно богатство и бизнес усет, закачайки името си на сгради и украсявайки асансьорите на Тръмп Тауър в позлата. Но последните му мераци за имотна сделка са екстравагантни дори и за неговите стандарти – той смята да откупи остров Гренландия от Дания, пише The Guardian.

 

 

""

 

 

Според "Wall Street Journal" американският президент е "проявил интерес" да купи огромната ледена територия и е поръчал на своите съветници да разгледат възможностите. Той дори е потърсил мнението на адвоката на Белия дом, макар че изданието посочва, че проучванията на Тръмп били „с различна степен на сериозност“.

 

ГРЕНЛАНДИЯ ИЗГУБИ 11 МИЛИАРДА ТОНА ОТ ЛЕДЕНАТА СИ ПОКРИВКА ЗА ЕДИН ДЕН

 

Новината, че Доналд Тръмп е насочил вниманието си към сочно парче от територията на Дания възпламени Туитър в четвъртък вечерта. Някои потребители напразно се опитваха да изчислят стойността на 2 166 000 квадратни метра площ, други пресмятаха цената на Гренландия, обърната в маринована херинга. 

 

 

""

 

 

Въпреки шеговитите коментари, които провокира идеята, тя не е изцяло в сферата на фантазията. През 1946 г. президентът Хари Труман се опита да купи Гренландия от Дания за 100 милиона долара, но предложението му беше отхвърлено. Има и по-успешен прецедент от 1917 г., когато САЩ се сдобиха с островите Датската Западна Индия, като след сделката ги прекръстиха на Вирджински острови.

 

КУЧЕТА В ГРЕНЛАНДИЯ ВЕЧЕ ДЪРПАТ ШЕЙНА ПО ВОДА, ВМЕСТО ПО ЛЕД (ВИДЕО И СНИМКИ)

 

Американската армия вече има голяма въздушна база в Гренландия, в северозападната част на острова. Тя има 600 души персонал и е стратегическа за глобалната радарна система на САЩ.

 

Тръмп ще пътува за Дания следващия месец, на своето първо посещение в кралството, въпреки че разговори за Гренландия не са предвидени в официалната програма. "Wall Street Journal" съобщи, че президентът е повдигнал тази тема миналата година, по време на вечеря, на която е разбрал, че Дания намира финансовата си подкрепа за самоуправляващата се територия за твърде обременителна. 

 

 

""

 

 

Какво мисли самата Дания за всичко това, засега остава неясно. The Guardian потърси Датското посолство във Вашингтон за коментар, но не получи своевременен отговор.

 

 

 

Източник: The Guardian

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции