<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=83787" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Здравният ми...

Доц. Кунчев: Пикът на новата вълна ще бъде преди изборите (аудио)

14 Февруари 2021
0 1763

“Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите”, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови няма стойност. Макар че тенденцията не е добра, задържахме добри позиции спрямо другите страни… Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби“, допълни той и уточни, че решенията на щаба нямат отношение към предстоящите избори и нямат за цел да влияят на избирателната активност у нас. 

Доц. Кунчев: Пикът на новата вълна ще бъде преди изборите (аудио)

“Няма как да предвидим нито как ще се вдигне заболеваемостта, нито кога ще достигне своя пик. Работим само с цифри, само с факти и с медицински мерки, които са познати в цял свят. Кога ще бъдат изборите няма ка да повлияе нито на развитието на епидемията, нито на нашите решения”, каза той.

Д-р Брънзалов: Заболеваемостта при третата вълна на Covid-19 ще бъде малко по-ниска (видео)

Доц. Кунчев поясни, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация като тази в България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора. 

„По повод ваксината на „AstraZeneca“ следваме указанията да се прилага без ограничения във възрастта на пациентите. Нямам съмнения в ефективността на ваксината. Опитът във Великобритания показва, че върши работа… През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании… Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо… Договорили сме достатъчно количество ваксини, ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират“, допълни доц. Кунчев в предаването „Неделя 150“

Пристигането на ваксината на AstraZeneca не ускори темпа на имунизация у нас

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи. 

„Нещото, с което вирусът отговаря на натиска да го ограничим, е изменчивостта. За щастие коронавирусите не са толкова изменчиви, колкото други, които биха ни изненадвали всяка седмица. Но ако се намери вариант, който му дава големи предимства, ще е проблем за нас. Това обаче не може да се прогнозира“. 

Ресторантьори обявиха парична награда за снимка на Ангелов и Мутафчийски в заведение

Здравният инспектор отново подчерта, че при 70% имунизиране на населението ще кажем довиждане на епидемията, но „това е трудна задача и не съм оптимист, че ще я постигнем в България“. 

Източник: БНР, „Неделя 150“

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции